Padla druhá pokuta za seznam slavných, co bydlí levně

Tomáš Fránek
23. 8. 2007 22:30
Sdružení majitelů domů se brání u soudu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Úřad na ochranu osobních údajů už podruhé potrestal Hnutí na obranu majitelů realit. Trest přišel opět za to, že hnutí opakovaně zveřejnilo na svých internetových stránkách seznamy veřejně známých osob, které bydlely nebo stále bydlí v bytech s regulovaným nájemným.

Předseda Hnutí na obranu majitelů realit Girolamo Giormani deníku Aktuálně.cz potvrdil, že sdružení dostalo za opakované zveřejnění pokutu ve výši 50 tisíc korun.

Pokuta se platit zatím nemusí

Jde tak o sankci výrazně nižší, než úřad udělil za první zveřejnění seznamu, tam pokuta dosáhla 550 tisíc korun.

"S rozhodnutím o udělení druhé pokuty nesouhlasíme, je to absurdní," uvedl Giormani, sdružení podalo proti udělení pokuty rozklad.

Mluvčí úřad Hana Štěpánková uvedla, že úřad zatím kvůli tomu, že je sankce nepravomocná, nebude výši pokuty komentovat, počká až bude skončeno řízení o rozkladu.

Sdružení zatím nemusí platit ani první pokutu ve výši 550 tisíc korun, zatím jednu z nejvyšších sankcí, kterou úřad za narušení soukromí uložil.

Sdružení se totiž kvůli pokutě obrátilo na soud, ten rozhodl, že pokutu Hnutí na obranu realit zatím zaplatit nemusí.

Politici, bankéři, soudci

Na seznamu, který hnutí má na svých internetových stránkách,  se objevila jména lidí, kteří mají nadprůměrné příjmy a platí za bydlení jen regulovanou cenu. Mnozí se dokonce mohou na rozhodování o regulaci nájmného podílet. 

Mezi uvedenými příklady byl předseda Sdružení nájemníků a sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček, guvernér centrální banky Zdeněk Tůma, šéf ČSOB Pavel Kavánek, soudci Vrchního soudu, obvodních soudů a městského soudu v Praze, devatenáct nynějších i bývalých poslanců a senátorů, několik pražských zastupitelů včetně starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Část lidí ze seznamu jako například Tůma či Kavánek uvedla, že už v bytech s regulovaným nájemným nebydlí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy