Soud rozšířil ochranu pacientů před chybami lékařů

Tomáš Fránek
23. 8. 2007 9:10
Případ pacientky, která byla popálena při ozařování

Brno - Nejvyšší soud vynesl verdikt, který rozšiřuje právní možnosti pacientů domáhajících se satisfakce za nekompetentní a chybné zákroky lékařů.

Ve sporu mezi Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve Zlíně a pacientkou, které lékaři popálili tkáň pravé plíce, soud rozhodl, že chybný lékařský zákrok, při kterém ženě poškodili zdraví, je porušením práva na ochranu osobnosti - podobně jako pomluva či náhrada za způsobení dopravní nehody.

Verdikt znamená, že pacienti, kteří se cítí poškozeni postupem lékařů, nemusí nemocnice a jiné zdravotnické zařízení žalovat pouze o náhradu způsobené škody. Mohou žádat o odškodnění také za zásah do osobnostních práv na zdraví, důstojnost a soukromí.

"Právo na ochranu zdraví je bez jakékoliv pochybnosti pro každého jedním z nejvýznamnějších, neboť má bezprostřední dopad na kvalitu existence fyzické osoby, respektive na její existenci vůbec," uvedl v rozhodnutí senát Nejvyššího soud pod vedením soudce Pavla Pavlíka.

Nejvýznamější právo

Celý spor řeší soudy od roku 2004. Žena se na soud kvůli porušení práva na ochranu osobnosti obrátila kvůli tomu, že při ozařování utrpěla na tkáni pravé plíce popáleniny druhého a třetího stupně.

Kde si stěžovat
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Kde si stěžovat

  • Zdravotní pojišťovna - platí lékaře a může ho pokutovat
  • Sdružení Občan - poradí, na koho se v daném případě obrátit KONTAKT ZDE
  • Svaz pacientů - poradí, jak problém řešit, poskytne právní servis KONTAKT ZDE
  • Ministerstvo zdravotnictví KONTAKT ZDE
  • Lékařská komora - stížnosti na lékaře - KONTAKT ZDE
  • Stomatologická komora - stížnosti na zubaře - KONTAKT ZDE
  • Vedení příslušné nemocnice
  • Soud

Dále čtěte:

 

Ženě daly za pravdu jak Krajský soud v Brně, tak Vrchní soud v Olomouci. Na základě znaleckých posudků potvrdily, že bylo porušeno právo na ochranu osobnosti a nemocnice při léčení chybovala.

Lidé mají právo se bránit

Nemocnice nesouhlasila a poslala dovolání na Nejvyšší soud. "Žalobkyně k ochraně svého práva zvolila nepřiměřené prostředky a její žaloba je koncipována jako skrytá žaloba o náhradu škody," uvedli právní zástupci nemocnice v dovolání s tím, že právo na náhradu škody je už promlčené.

Podle nemocnice nebyla osobnostní práva pacientky zasažena. Byla prý upozorněna, že může na ozařování dojíždět do lépe vybavených nemocnic. "Onkologický nález zmizel, pouze nebylo použito vhodné techniky," uvedla nemocnice v dovolání.

Tyto argumenty ale Nejvyšší soud nepřijal.

Častější spory o odškodné

Žaloba na ochranu osobnosti v případě chybného lékařského zákroku podle soudu v žádném případě nenahrazuje či nerozšiřuje nárok na náhradu škody.

"Jde o zcela a samostatné nároky," uvedl Nejvyšší soud v rozhodnutí s tím, že právo na peněžní náhradu se podle tři roky starého verdiktu soudu nepromlčuje.

Případů, kdy se lidé soudí se zdravotnickými zařízeními kvůli chybnému léčebnému postupu, přibývá.

Letos už soudy rozhodly, že bývalá pacientka nemocnice v Sokolově na Karlovarsku má dostat odškodnění 602 000 korun. Tamější lékaři zapomněli ženě při operaci v roce 1990 v břiše chirurgickou roušku.

Frýdecko-místecká nemocnice musí zaplatit téměř 2,5 milionu korun a doživotní měsíční rentu 6000 korun poškozenému pacientovi Karlu Martinákovi z Prostřední Bečvy na Vsetínsku, který se stal před sedmi lety invalidou po běžné operaci nosní přepážky.

 

Právě se děje

Další zprávy