Nahrál film o Simpsonových. Hrozí mu pokuta 5 milionů

jaa, čtk
18. 8. 2007 20:05
Kopii pořídil v multikině a zveřejnil ji na internetu
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening mává v pravo
Simpsonovi ve filmu, americká premiéra, tvůrce Matt Groening mává v pravo | Foto: Reuters

Český Krumlov - Devatenáctiletý mladík z Kaplice na Českokrumlovsku kopii snímku Simpsonovi ve filmu pořídil údajně při premiéře v českobudějovickém multikině. Poté nahrávku zveřejnil na internetu. Policie ho v pátek obvinila z pořizování nelegální kopie a nyní mu hrozí šest měsíců až pět let za mřížemi a pokuta.

"Podle dosavadních odhadů České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na 100 tisíc lidí, kteří by za vstupné do kina utratili deset milionů korun," uvedla ředitelka České protipirátské unie (ČPU) Markéta Prchalová.

Společnosti Bontonfilm, která film v kinech distribuuje, vznikla škoda pět milionů korun. V rozhovoru pro Rádio Impuls to uvedla mluvčí firmy Kristina Maixnerová

Domovní prohlídka: digitální kamera a vstupenky do kina

Pachatele čeká v případě prokázání viny i pokuta, jejíž maximální výše dosahuje právě pěti milionů korun, tedy výše způsobené škody.

Recenze Simpsonových
Autor fotografie: Bontonfilm

Domovní prohlídka v bytě obviněného policistům přinesla značné množství důkazů včetně digitální kamery, kazety s pirátským záznamem filmu, notebook, z kterého byl záznam šířen, vstupenky do kina a dokonce i lístky na autobus, kterým se do kina přepravil, sdělil ČTK mluvčí jihočeské policie Michal Marušák.

Pracujeme rychle, varuje policie

Podle něj by měla být úspěšná spolupráce ČPU a policie, kdy pachatele odhalili za tři dny od podání trestního oznámení, výstrahou pro ostatní, kteří se domnívají, že filmové pirátství je neodhalitelné a nepostižitelné.

Krádež a šíření filmu na internetu vyvolalo podle Prchalové velký mediální ohlas, protože v Česku se film objevil v distribuci dříve než v ostatních zemích, česká premiéra předcházela uvedení filmu i v zemi původu - v USA.

"Jednalo se tedy o specifický případ pirátství, který poškozuje nositele práv obrovskou měrou, a to nejen výrobce filmu společnost Twentieth Century Fox, ale především místní distribuční společnost Bontonfilm," dodala Prchalová.

 

Právě se děje

Další zprávy