Dívka zavřená na psychiatrii žádá o pomoc prezidenta

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
3. 7. 2007 12:54
Soudce tam poslal dívku kvůli sporům rodičů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně Džamila Stehlíková se ostře vyslovila proti tomu, aby desetiletá zdravá dívka Tereza dál pobývala na dětské psychiatrii nemocnice v Motole.

Tam ji po vleklých sporech o péči mezi jejími rodiči poslal soudce Miloslav Sládek. Psychiatrickou kliniku v předběžném opatření označil jako "neutrální prostředí".

"Protože výkonná moc, jíž jsem součástí, nemůže ve svobodné společnosti zasahovat do rozhodování soudů, nezbývá mi, než abych apelovala spolu s řadou odborníků a pobouřenou laickou veřejností na co nejrychlejší zrušení předběžného opatření soudu," uvedla ministryně.

K jejímu apelu se připojil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Desetiletá dívka už také poslala prosbu prezidentovi Václavu Klausovi. Píše v ní, že chce strávit prázdniny jako ostatní děti, a prosí ho, aby pomohl urychlit řešení jejího případu. "Je velmi pravděpodobné, že dopis už je součástí došlé korespondence prezidenta," řekl listu Deník prezidentův mluvčí Petr Hájek.

S ministryní souhlasí i odborníci

Názor Stehlíkové sdílejí i odborníci a lékaři ze zmíněného oddělení. Podle nich je dívka úplně zdravá a nemá v nemocnici co dělat, to napsali i ve vyjádření pro soud.

Od rozhodnutí soudu se distancovali i soudní znalci z oboru psychologie. Podle nich soud rozhodl v rozporu s jejich závěry.

"Jako ochránce lidských práv a v neposlední řadě jako psychiatr jsem přesvědčena, že pobyt zdravého dítěte v psychiatrickém zařízení nejen postrádá smysl, ale stigmatizuje dítě a má negativní vliv na jeho duševní vývoj, o porušení ochrany soukromí dítěte a traumatizující medializaci případu nemluvě," dodává Džamila Stehlíková.

Podle agentury Gita kritizoval postup soudce v pátek i ombudsman Otakar Motejl.

Soudce Sládek podle mluvčího obvodního soudu Martina Slováčka zvažuje, že by zrušil předběžné opatření a dívku převedl z nemocnice do jiného zařízení, kde by mohla být diagnostikována. "Vzhledem ke stanovisku fakultní nemocnice (Motol) hledá pro Terezku jiné umístění," uvedl mluvčí pro ČTK. Rozhodnout by měl v úterý nebo ve středu.

Rovněž Asociace klinických psychologů ve svém prohlášení pro ČTK  mimo jiné uvedla, že je nepřijatelné, aby jakékoli zdravotnické zařízení přijalo k hospitalizaci zdravého člověka, byť z nařízení soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy