Soud: 5 let za výbuch v centru Prahy

čtk, dom
18. 6. 2007 12:36
Odsouzen byl Izraelec Jakov Mošajlov

Praha - Muž obžalovaný z granátového útoku v centru Prahy má jít na pět let do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud.

Výbuch v srpnu 2004 zranil na křižovatce ulic Na Příkopě a Havířská 17 lidí.

Izraelec Jakov Mošajlov se podle obžaloby pokusil hodit granát do pancéřovaného automobilu Jeep Grand Cherokee, v němž jel majitel kasina Assaf Abutbul a další tři muži. To se mu nepodařilo, granát se skutálel po kapotě, a tak jej údajně vhodil nebo kopl pod vůz.

Policie případ charakterizuje jako vyřizování účtů mezi izraelským podsvětím.

Podle soudu je jasné, že si Mošajlova někdo najal, aby Abutbula zastrašil. Bližší souvislosti se ale vypátrat nepodařilo. Mošajlov se k věci odmítl vyjádřit, trvá pouze na tom, že je nevinen.

Mošajlovi hrozilo až 15 let

Původně mu za obecné ohrožení hrozilo osm až 15 let vězení, ale soud poukázal na to, že nikdo neutrpěl těžkou újmu na zdraví. Obžalovaný navíc sám přispěl k minimalizaci následků, když granát hodil pod auto. Kdyby to neudělal, byly by škody zřejmě daleko horší. Většinu broků z granátu tak pohltil podvozek automobilu.

Mošajlov po činu uprchl a zadržely ho izraelské úřady. Usvědčit jej pomohly mimo jiné svědecké výpovědi a analýza DNA z věcí, které pachatel při útěku odhodil. Policie našla jeho oblečení, paruku, pistoli a další granát.  Abutbul před izraelskými vyšetřovateli řekl, že Mošajlova nezná. Pancéřovaným autem a s ochrankou jezdí od té doby, co byl v Praze zavražděn
jeho otec Felix.

Mošajlovův advokát dnes řekl, že důkazy jsou nepřímé a oblečení se stopami DNA se mohlo na místo nálezu dostat i při jiné příležitosti. Podle něho ani svědecké výpovědi neprokázaly, že útočníkem byl Mošajlov. Proto žádal pro svého klienta zproštění viny. S rozsudkem byl ale i tak spokojen. O odvolání se rozhodne po poradě s Mošajlovem.

Trest si má odsouzený odpykat v Izraeli, protože tamní soud ho vydal ke stíhání do ČR s touto podmínkou. Vzhledem k tomu, že strávil již tři roky ve vazbě, mohl by zřejmě být z vězení zanedlouho podmíněně propuštěn, poněvadž se tato doba započítává do trestu.

 

Právě se děje

Další zprávy