Našel poklad ze 14. století, od státu dostal 276 Kč

Pavel Baroch
31. 5. 2007 23:00
Spousta památek končí u zahraničních sběratelů
Emil Malý s detektorem kovů
Emil Malý s detektorem kovů | Foto: RydlTeam Agency

Cheb - Když Emil Malý s hledačkou kovů pátral v lesích u Chebu po sběratelských relikviích z druhé světové války, objevil historickou památku starou sedm století - osmdesát pět stříbrných mincí ze 14. století.

Na rozdíl od mnoha jiných hledačů se nepokusil mince prodat pod rukou, ale odevzdal je chebskému muzeu, jak to ukládá zákon. Stát ho pak za jeho objev odměnil: Vyplatil mu 276 korun.

"Stát tak vlastně nutí lidi, aby mu nálezy neodevzdávali," komentuje výši odměny objevitel stříbrného pokladu. A mnozí lidé se tak podle něho skutečně chovají. "Devadesát procent nálezů mizí pryč," odhaduje Malý, který je předsedou Klubu hledačů historie.

Necelé tři stovky? Výsměch!

Emil Malý si celý případ s mincemi zdokumentoval, aby ukázal nesmyslnost platného zákona o státní památkové péči. Podle dnešních paragrafů se totiž v případě drahých kovů vyplácí pouze hodnota hmotnosti materiálu, v tomto případě stříbra. A tu úřady vypočítaly na necelé tři stovky.

"Je to výsměch," komentuje výši odměny také Pavel Šebesta z chebského muzea, kam Malý mince odevzdal. Hodnotu mincí totiž znalci odhadli na zhruba tři sta tisíc.

Stříbrný poklad aneb mince ze 14. století
Stříbrný poklad aneb mince ze 14. století | Foto: Emil Malý

Podle Šebesty objevil Emil Malý zcela běžné platidlo své doby, navíc zhotovené z málo kvalitního stříbra. "Jsou to halfské feniky, což byla běžná, hodně rozšířená měna. Mimochodem z jejich názvu se časem vyvinulo pojmenování haléř," řekl Šebesta.

Historická hodnota je však v tom, že tolik mincí, navíc stejných, se nachází spíše výjimečně. "Je to neobvyklé," potvrdil Aktuálně.cz Šebesta, podle něhož nález potvrzuje, kudy v kraji vedly obchodní stezky.

Kraj hodlá odměnu zvýšit

I díky naléhání ředitele chebského muzea rozhodlo nálezce Emila Malého nad rámec zákona odměnit vedení Karlovarského kraje.

"Důvodem návrhu na udělení zvláštní odměny je názor, že odměna, která vám byla stanovena na základě zákona o státní památkové péči, není adekvátní významu nálezu, neoceňuje řádně Vaše příkladné jednání a ve svém výsledku je demotivující," uvádí se v dopise, který dostal Emil Malý od karlovarského krajského úřadu.

Kraj zatím neuvedl, kolik peněz poctivému nálezci pošle. "O výsledku projednání návrhu Vás budeme informovat," končí dopis.

Chceme změnit zákon, žádají detektoráři

Zkušenost s nízkou odměnou za nález stříbrného pokladu chce Klub hledačů historie využít k tomu, aby se současný zákon o státní památkové péči změnil. Podle Emila Malého by bylo ideální, aby měl stát předkupní právo na historické nálezy. Měl by ale za ně zaplatit sto procent jejich numismatické hodnoty.

"Podobně to funguje v Anglii, kde ovšem půlka hodnoty náleží nálezci a druhá půlka majiteli pozemku," řekl Aktuálně.cz Malý. Jeho sdružení spolupracuje s archeology, podílelo se například na výzkumu hradiště Hrada v Českém ráji.

Mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková uvedla, že její úřad skutečně chystá změnu zákona o státní památkové péči, který pochází z roku 1987. Zatím je ovšem předčasné hovořit o tom, zda a jak se změní vyplácení odměny za historické nálezy. Vláda má totiž návrh nového zákona projednat až na počátku roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy