Prodej dětí poprvé u soudu. Případ Karolínka začal

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 5. 2007 18:15
Obžalovaní byli zatčeni před deseti měsíci
Dušan Čonka a Vladimír Sčasný u soudu.
Dušan Čonka a Vladimír Sčasný u soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

Cheb - První případ v Česku, kdy se policii podařilo odhalit, zatknout a obžalovat lidi podezřelé z obchodování s dětmi, se dnes dostal až před soud.

Téměř rok poté, co Petra Zemianka, Dušana Čonku a Vladimíra Sčasného zatklo speciální devadesátičlenné policejní komando doprovázené helikoptérou, když si Zemianek přebíral zálohu 60 tisíc Euro za zprostředkování prodeje dítěte, si všichni tři u okresního soud v Chebu vyslechli obžalobu.

Čonka se Zemianek jsou obžalováni, že loni nabídli skrz prostředníky anglickému páru prodej dítěte, Sčasného pak žalobce viní z pomoci ke spáchání závažného trestného činu obchodování s dětmi.

Všem třem hrozí dva až osm let vězení.

Tváří v tvář

Policii přivedli na stopu britští novináři, kterým se podařilo proniknout do chebského podsvětí. Tam se nakontaktovali na Petra Zemianka, který jim dítě k prodeji nabídl.

Za spolupráce utajených policistů pak novináři domluvili několik schůzek, kde jim Zemianek a spol. nabídl za 115 tisíc eur devítiměsíční blonďatou holčičku Karolínku.

Policie Zemianka zatkla poté, co převzal zálohu v pražské Reduta Café. Ve stejnou dobu v okolí Chebu zatkla také Čonku a Sčasného.

Dnes se tito muži setkali poprvé od zatčení tváří v tvář. Zemianka přivedla vězeňská stráž v poutech, jako jediný je stále ve vazbě. Čonku, který byl před lety odsouzen za kuplířtsví a výrobu drog, státní zástupkyně Václava Badalová po třech měsících vazby pustila na svobodu. Stejně tak pana Sčasného.

První stání před soudem zatím do případu jasno nevneslo. Výpovědi všech tří obžalovaných se zásadně lišily.

Zatímco Zemianek přesvědčoval soud, že šlo o zprostředkování adopce, Čonka orý o adopci nic neslyšel, peníze podle jeho výpovědi měli inkasovat za sehnání těhotné ženy, která porodí v Británii a do rodného listu napíše jako otce britského "zájemce." A pan Sčasný byl přesvědčen, že vše mělo sloužit pouze k podvodu a vylákání peněz.

Na podmínce

Čonka si měl odpykat ve vězení starší trest, před měsícem však byl podmínečně propuštěn. Sčasný je pod dohledem probačního úředníka, žije se svojí družkou, synem Tadeášem a také malou Karolínou.

"Sehnal jsem si práci, starám se o děti, chodím s nimi k lékaři, syna vodím do školky a zpět," řekl před jednáním Sčasný. "Udělal jsem obrovskou chybu a jsem připraven za ni nést zodpovědnost, ale jsem šíleně nervózní. Moje družka šla na líčení se mnou, ale psychicky to nezvládla, tak se mnou nakonec nejela."

Dušan Čonka dorazil k soudu jako suverénní muž v bílé džínové bundě, bílých kalhotách a špičatých botách z bílé kůže. Na chodbě před soudní síní spolu tito muži nepromluvili ani slovo.

Během bezmála pět hodin trvajícího líčení byli vyslechnuti všichni tři. Každý přednesl zcela odlišnou verzi události.

Chtěli jsme pomoci

Dušan Čonka.
Dušan Čonka. | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Zemianek, který byl v Česku už třikrát odsouzen a dvakrát si odpykával trest v zahraničí, před soudem uvedl, že slíbil Angličanům, kteří se s ním zkontaktovali, že jim pomůže s adopcí dítěte.

Podle Zemianka nebylo řečeno, zda má jít o legální či nelegální adopci. "Peníze jsem měl inkasovat za pomoc při vyhledání úřadů, překládání, vyhledání advokáta," řekl Zemianek před soudem.

Jakým způsobem toho chtěl Zemianek docílit, však nebyl schopný říci. "Nevím, jak bych to udělal, nějak bych se o to postaral," řekl. "Vím, že jde zajistit falešné otcovství, když se dohodnou rodiče, tak to nedělá žádný úřad, anebo to dělá Klokánek, nebo to dělá úřad v Brně. Měl jsem zájem jim pomoci, v rámci mých možností."

Po dotazech žalobkyně pak přišel s další variantou: "Chtěl jsem to dítě zajistit z dětského domova. Nic jsem ale pro to nepodnikl."

Nic o tom nevím

Petr Zemianek přichází k soudu.
Petr Zemianek přichází k soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

Zemianek uvedl, že o plánu na pomoc při "adopci" věděl i Dušan Čonka. V domě jehož družky se také setkání Britů (novinářů se falešnou identitou) uskutečnilo.

Čonka však před soudem popřel, že by o plánu na adopci věděl: "Nikdo mi o adopci neříkal. Jediné, co jsem věděl, že sháněli těhotnou ženskou. Zemianek mi řekl, že má nějaký kšeft a shání holku, která by porodila v Anglii," řekl.

Do rodného listu dítěte by pak údajně nechala napsat jako otce Brita (novináře), který se se Zemiankem zkontaktoval. "Chtěl po mě, abych sehnal prázdný rodný list," řekl o své roli v této kauze.

Prodat jsme nechtěli

V jediném bodě oba shodně výpověď nemění. V tom, že Karolínku nikdy prodat nechtěli. "Řekl jsem těm Britům, že k ní mám rodný list a že ji můžou adoptovat," uvedl Zemianek. "Nechtěl jsem ale to dítě prodat, ani odvést do Británie. Chtěl jsem je jen přesvědčit, abych dostal zálohu."

Faktem však zůstává, že Zemianek si za příslib 20 tisíc vyžádal od Vladimíra Sčasného kopii rodného listu jeho dcery a posléze i její fotky. Obojí pak Angličanům předal. V době, kdy také přebíral zálohu věděl, kde se Karolínka nachází. Ten den byla převezena do nemocnice, kde zůstala sama bez rodičů. Ani nikdo jiný z příbuzných u ní celý den a noc nebyl.

Zemianek je otcem tří dětí, to nejmladší se narodilo v den jeho zatčení. "Říkal jste někomu, že byste se svým dítětem odjel do Británie?" na tuto otázku státní zástupkyně Zemianek neodpověděl. "Nevím," řekl pouze.

Potřeboval jsem peníze

Vladimír Sčasný se omlouval a litoval.
Vladimír Sčasný se omlouval a litoval. | Foto: Ludvík Hradilek

Vladimír Sčasný byl evidentně ze všech tří obžalovaných před soudem nejvíce rozrušený. Ostatně strávil ve vězení nejméně času. Čonka byl dříve odsouzen za kuplířství, Zemianek naposledy strávil 6,5 roku v německém vězení za loupežné přepadení.

"Chtěl bych se hlavně omluvit své družce za to, že jsem způsobil takovouhle věc," řekl na úvod své výpovědi. "Namočil jsem se do toho, protože jsem Zemiankovi věřil, že se malé nic nestane. Potřeboval jsem ale peníze jako každý z nás."

Podle Sčasného se na něj Zemianek, jeho soused a manžel sestřenice, obrátil s tím, že chce podvést nějakého cizince. "Jenom takhle mi to vysvětlil. Přišlo mi to divné, ale nepřemýšlel jsem nad tím, co by se mohlo stát," řekl Sčasný.

Posléze ale uvedl, že mu Zemianek přeci jenom řekl, že shání dítě. "Přemýšlel jsem o tom, proč si tedy nevezme rodné listy své dcery, když chce někoho podvést," řekl před soudem Sčasný. "Ale nakonec jsem mu kopii rodného listu své dcery dal."

Co to meleš, šašku

Stejně tak předal Zemiankovi také fotky Karolínky. "Neznám Čonku. Znám, že tady je nějaký Čonka, ale já si s takovými lidmi nezahrávám," uvedl na dotaz. "Myslím, že mi Zemianek do telefonu vyhrožoval, jestli mu nedám fotky, že si pro mě Čonka přijede."

"Co to meleš, ty šašku," vykřikl v tu chvíli na Sčasného zpoza lavice obžalovaných Petr Zemianek.

Po bezmála pěti hodinách líčení končí. Zemianek putuje zpět do vazební cely, Čonka nasedá do bílého mercedesu s kouřovými skly a odjíždí, pan Sčasný odchází domů za rodinou.

V polovině června bude líčení pokračovat výslechem svědků. Dva budou muset přicestovat z Velké Británie. Do té doby také soud musí rozhodnout, zda Petr Zemianek i nadále zůstane ve vazbě.

 

Právě se děje

Další zprávy