Ministerstvo nesmí tajit údaje o pokusech na zvířatech

Tomáš Fránek
21. 5. 2007 12:01
Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud

Brno - Ministerstvo průmyslu a obchodu nesmí tajit informace týkající se projektů, v nichž se provádí pokusy na zvířatech.

Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, kam doputovala stížnost ekologického sdružení Svoboda zvířat.

Ekologové ministerstvo požádali o informace o pokusech na zvířatech od roku 1998, ministerstvo je ale odmítlo zveřejnit. Žalobu ekologů zamítl i Městský soud v Praze.

Porušili jste zákon

Nejvyšší správní soud nyní rozsudek pražského soudu zrušil a vrátil spor k novému projednání.

Soudci Nejvyššího správního soudu totiž potvrdili, že projekty pokusů na zvířatech obsahují několik okruhů informací. A údaje ohledně počtů a druhů zvířat použitých pro pokusné účely musí ministerstvo povinně zveřejnit.

Úřad má dát k dispozici i údaje, které souvisí s ochranou státního, hospodářského nebo obchodního tajemství, objevů nebo autorských práv: povinnost ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím.

"Ministerstvo mělo minimálně informace, které jsou zveřejňovány na základě zákona, žadateli poskytnout. U ostatních pak mělo odůvodnit - v souladu se zákonem -, z jakého konkrétního důvodu je nemůže poskytnout," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Tisíce testovaných opic

Sdružení Svoboda zvířat kritizuje postoj úřadů při pokusech na zvířatech dlouhodobě.

Tajení informací

Ministerstvo průmyslu a obchodu je tak dalším státním úřadem, který neuspěl ve sporu o poskytování informací.

Ministerstvo dopravy tak například nechtělo poskytnout informace o výstavbě dálnice D47 na severu Moravy, soudní spory o tajení informací už prohrály také státní podniky, jako je například Letiště Praha.

Posledním příkladem tajení informací byl dodatek ke smlouvě na mýtný systém. Ministerstvo dopravy dodatek zveřejnilo až po šesti měsících, ale se svolením firmy Kapsch.

Ve své letošní kampani "Nejbližší příbuzní" ekologové uvedli, že každým rokem je ve státech Evropské unie použito k pokusným účelům asi 10 tisíc primátů.

"Primáti jsou vysoce inteligentní a vnímaví tvorové, jejich schopnost trpět je srovnatelná s lidskou. Přesto jsou nuceni zažívat psychické i fyzické utrpení už při odchytu, dopravě a především později v laboratoři," uvedla Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Nejbližší příbuzní.

V České republice je podle ekologů  ročně použito několik desítek opic, například makaků. "Nejsou dováženi ze zahraničí, jsou prodáváni laboratořím z chovných zařízení v Česku. Primáti jsou používáni k testování léků a výzkumu rakoviny a kardiovaskulárních chorob," uvedli ekologové.

Ekologové kritizují tajení pokusů. "Projekty pokusů jsou neveřejné. My nemáme žádnou kontrolu nad tím, o kterých pokusech se rozhoduje. Celý proces je uzavřený, nemůžeme se do něj přihlásit ani v rámci správního řízení," uvedl Tomáš Popp ze Svobody zvířat

Podle Poppa vysoudilo sdružení před třemi lety protokoly kontrol prováděných na kožešinových farmách od Státní veterinární správy.

"Pomohly nám vytvořit srovnání se zahraničím a také při následném lobbingu. Dlouhodobě se totiž snažíme o zákaz chovu kožešinových zvířat v Česku," dodal Popp.

 

Právě se děje

Další zprávy