Bendl vynesl verdikt: Prodáme 10 nemocnic

Zdeněk Mihalco
10. 4. 2007 19:08
Rada Středočeského kraje rozhodla, komu prodá nemocnice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Střední Čechy - Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) oznámil jména nových vlastníků středočeských nemocnic. Většina z nich jsou firmy podnikající ve zdravotnictví delší dobu.

Nymburskou nemocnici koupí za 87 milionů město Nymburk, které si na platbu vezme úvěr.

Jde o největší privatizaci nemocnic v polistopadové historii. Středočeský kraj vydělá na prodeji nemocnic téměř půl miliardy korun. Peníze chce investovat do rozvoje pěti nemocnic, které si ponechá.

Původně kraj nabízel k pronájmu nebo prodeji 11 středočeských zdravotnických zařízení. Rada kraje rozhodla, že deset z nich prodá, výběrové řízení na zařízení ve Vojkově zrušila kvůli nekvalitním nabídkám.

Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo kraje.

Bendl: Řízení bylo průhledné

Podle hejtmana Bendla se při prodeji kraj snažil o co nejprůhlednější postup. "Výběrové řízení bylo dobře zorganizované a maximálně transparentní," souhlasil šéf zdravotnických odborů Jiří Schlanger, který se výběrového řízení účastnil.

Rada rozhodovala podle výše finančních nabídek, ale také na základě garantovaných investic v budoucnosti nebo kvality personálního zajištění.

Kraj posuzoval celkem 40 nabídek od 25 zájemců. Žádná firma nezískala více než jednu nemocnici. "Je dobré, že na středočeské nemocnice nebude mít žádná firma monopol," řekl hejtman Bendl.

Některé nemocnice, například kladenské geriatrické centrum, koupí sdružení přímo spjatá s nemocnicí. Naopak například nemocnici v Brandýse nad Labem získala společnost PP Hospitals, která provozuje nemocnici v Dačicích a podniká ve zdravotnictví také na Slovensku. Rakovnickou nemocnici koupí firma, která už provozuje soukromou nemocnici v Plzni.

Opozice: Nemocnice mohou zaniknout

Proti privatizaci nemocnic protestuje opozice. Podle ní může dojít k zániku některých nemocnic, protože novým vlastníkům se vyplatí místo zdravotní péče například postavit byty.

Sociální demokraté mají největší obavy o berounskou nemocnici, která je nejzadluženější a leží na lukrativních pozemcích. Za 20 milionů ji získala pražská zdravotnická firma Jessenia.

Zástupci kraje tvrdí, že novým vlastníkům by se rušení nemocnic nevyplatilo. Součástí podmínek prodeje je totiž také zachování zdravotní péče po dobu pěti let pod hrozbou desetimilionové sankce.

Prodané nemocnice:

Název nemocnice Nový vlastník Cena (v milionech Kč) Investice v příštích letech (v milionech Kč)
Beroun Jessenia 20 30
Geriatrické centrum Kladno GARC Kladno 28 6
Mělník MEDA 103,3 20
Brandýs nad Labem PP Hospitals Dačice 7,8 13
Nymburk Město Nymburk 87 20
Rakovník Privamed healthia Plzeň 61,1 30,3
Hořovice NH Hospital 50 40
Ústav onkologie na Pleši Health Plus 45 42
Třebotov LDN Třebotov 36,3 45
LDN Prčice Effective finance 28 2
LDN Vojkov výběrové řízení zrušeno

 

 

Právě se děje

Další zprávy