Online: Klaus přiletěl na dědinu vrtulníkem

Tomáš Fránek
13. 3. 2007 11:10
On-line přenos - Vlčnov, víska proslavená krojovanou Jízdou králů, poprvé v historii přivítala prezidenta. A náležitě se na to připravila.
Prezidentský pár spolu s vlčnovskou královskou družinou. Vpravo letošní král Přemysl Křeháček, který prezidenta ve Vlčnově přivítal.
Prezidentský pár spolu s vlčnovskou královskou družinou. Vpravo letošní král Přemysl Křeháček, který prezidenta ve Vlčnově přivítal. | Foto: Ondřej Besperát

Malá ves na Uherskobrodsku, kterou samotní obyvatelé označili za perlu Slovácka a která je nejsevernější vinařskou obcí na Moravě, dnes nepracovala.

Děti dostaly volno ve škole, dospělí si vzali dovolenou. Hodina s prezidentem za to stojí. "Zvláště pro mládež půjde o neopakovatelnou šanci spatřit na vlastní oči hlavu státu, případně jí položit při besedě dotaz," říkal už dopředu starosta Jan Pijáček.

V ranním sluníčku se Vlčnov chystal na návštěvu Václava Klause.
V ranním sluníčku se Vlčnov chystal na návštěvu Václava Klause. | Foto: Ondřej Besperát

"I když Jízdu králů znají po celém světě a usilujeme o její zapsání mezi památky UNESCO, ještě žádný československý ani český prezident u nás nebyl. Je to pro nás obrovská čest," doplnil vlčnovský občan Jan Moštěk.

Když přijel Klaus

11:10 - Náves ve Vlčnově se vyprazdňuje. Starosta a vedení obce se ještě na památku fotí s krojovanou družinou krále.

Starosta přináší koláčky, které pekla Svatava Josefíková (vzadu). "Před týdnem jsme pekly i pro Andreu Verešovou až do Mariánských Lázní," chlubí se.
Starosta přináší koláčky, které pekla Svatava Josefíková (vzadu). "Před týdnem jsme pekly i pro Andreu Verešovou až do Mariánských Lázní," chlubí se. | Foto: Ondřej Besperát

11:08 - Prezident odjel. Vlčnov opustila kolona patnácti vozů - do dědiny totiž dorazil i hejtman a další představitelé kraje. Teď celá kolona míří do Uherského Hradiště, kde má prezident oběd a odpolední program. "Bude to husté. Máme na přejezd patnáct minut," podotýká jeden z členů prezidentské ochranky. Hradiště je vzdálené jen kolem dvaceti kilometrů, ale jede se tam po poměrně frekventované silnici. 

11:05 - Mezi členy prezidentova doprovodu je patrná nervozita: Návštěva má už zpoždění, bude problematické stihnout další program.

10:48 - Nad Vlčnovem duní vrtulník. Lidé po sobě pokukují, šéf ochranky pak vysvětluje, že právě vrtulníkem prezident přiletěl. Stroj přistál někde nad obcí, kde na prezidentský pár čekal služební vůz a přepravil jej do obce. Takže obavy, že kvůli ranní nehodě nedorazí Klaus včas, byly poněkud plané.

Václav Klaus pochválil místní děti, jak jsou hodné a poslouchají, když prezident mluví. Dostali za to obrázek s podpisem.
Václav Klaus pochválil místní děti, jak jsou hodné a poslouchají, když prezident mluví. Dostali za to obrázek s podpisem. | Foto: Ondřej Besperát

10:42 - Autogramiáda nakonec byla o pár minut delší. Podepisoval se jak prezident, tak jeho choť. Nyní prezident odchází na radnici, kde dostane dárky. Část lidí mizí, část si ještě chce počkat, až slavnost na obecním úřadě skončí a prezidentský pár znovu vyjde ven.

10:31 - Děti s památníčky stojí frontu na autogram. Krojovaní stojí frontu na autogram. I dospělí stojí frontu na autogram - zkrátka celá náves chce podpis. Což nevyjde. Podle oficiálního programu zbývají prezidentovi ve Vlčnově poslední čtyři minuty, pak by měl odjet.

Naparádění Vlčnovjané.
Naparádění Vlčnovjané. | Foto: Ondřej Besperát

10:30 - Je tu poslední dotaz, spíše tedy návrh, zda by slivovice neměla být osvobozena od daní, protože jde o lék. Klaus s tím souhlasí. A přemísťuje se ke stolku, začne autogramiáda.

10:28 - Vlčnovští do toho jdou ostře: Jeden z místních se obrací na prezidenta s otázkou, proč před rokem 1989 nepodepsal petici za propuštění Václava Havla z vězení.

Klause očividně popudil. Mimo mikrofon říká: "Jak ten člověk může vědět, co kdo podepsal a nepodepsal..." A pak odpovídá, že mu dnes nepřipadá dobré řešit, kdo byl či nebyl kolikrát u výslechu a kdo co nepodepsal.

10:22 - A je tu dotaz, kolikrát si během letošní zimy-nezimy prezident zalyžoval. Ostatně - ve Vlčnově je azurová obloha, na sluníčko je ke dvaceti stupňům.

10:19 - Děti už se chystají na autogramiádu, shlukují se u pódia s památníčky. A které nemá památník, má alespoň lístky(účtenky) z blízké hospody, aby se měl Klaus kam podepsat.

10:15 - Začala beseda s občany. Hned první dvě otázky Klause zaskočily, přiznává, že nečekal tak vážnou debatu. První se totiž týkala výstavby protiraketového radaru USA, druhý dotaz jeho názoru na globální oteplování - respektive, Klausovo popírání existence globálního oteplování.

Prezident Klaus diskutuje s občany Slovácka o globálním oteplování.
Prezident Klaus diskutuje s občany Slovácka o globálním oteplování. | Foto: Ondřej Besperát

"Pokud jde o radar, je opravdu nesmírně potřeba o tom vážně diskutovat a slyšet argumenty ano i ne," řekl Vlčnovským prezident. A dodal, že v USA, kde teď pracovně pobýval, se o tom ovšem žádná velká debata nevede.

A globální oteplování? Není.

10:09 - Václav Klaus je očividně potěšen, jak masivního přijetí se mu dostalo. Už stojí na pódiu, které mu tu připravili. A místním říká, jak ho účast těší. A nejen to: "Shodou okolností jsem za posledních pár dní navštívil dvě města od "V" - Washington a Vlčnov. Washington je jistě větší, ale Vlčnov je krásnější," říká.

Před návštěvou prezidenta si tyto děti ještě jely zaplavat. "Ale na návštěvu budeme zpátky," říkala slečna učitelka.
Před návštěvou prezidenta si tyto děti ještě jely zaplavat. "Ale na návštěvu budeme zpátky," říkala slečna učitelka. | Foto: Ondřej Besperát

10:08 - Stihli to! Školáci si ráno jeli zaplavat do města, ale předem slibovali výuku plavání zkrátit, aby prezidentskou návštěvu nezmeškali: Autobus je zrovna vysazuje u návsi.

10:07 - Je tady oficiální vítání. Přihlíží mu nejméně tři sta místních obyvatel.

10:03 - Cimbálovka utichla, auto odjelo. Ovšemže prezident s chotí zůstali. Právě dostávají od krále dárky. Náves je zcela zaplněna, lidé se tlačí víc dopředu. Chtějí vidět.

9:57 - A je to tady. Na náves vjíždí prezidentská audi, za skly lze tušit prezidenta a jeho ženu. Cimbálovka hraje dál.

9:38 - Ve Vlčnově už vyhrává cimbálová hudba, lidí výrazně přibylo.

Uprostřed stojí letošní král Přemysl Křeháček.
Uprostřed stojí letošní král Přemysl Křeháček. | Foto: Ondřej Besperát

9:34 - Co si Klaus odveze? Od krále - třináctiletého Přemysla Křeháčka - dostane víno. A Lívia Klausová papírovou růži ve skleněném zvonu. Papírová růže je jeden ze symbolů Jízdy králů. "Nejsem nervozní, to spíš rodiče," směje se král, který je jinak vášnivým hokejistou a snowboardistou.

9:20 - Do obce už dorazila i prezidentská ochranka i automobil s knihami, které Klaus napsal. Připravujeme pro vás první fotografie.

9:16 - Dary pro prezidenta jsou už na obecním úřadě připraveny. Před obchodním centrem U krále, kde je nachystané podium a stoly pro Klausovu autogramiádu, už postávají desítky lidí.

Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála.
Poslední úklid na náměstí před obchodním centrem U krála. | Foto: Ondřej Besperát

9:00 - Přijede prezident včas? Právě tahle otázka teď zaměstnává místní. Příjezd do Vlčnova totiž komplikuje vážná nehoda na mezinárodní silnici E50 směrem ke slovenským hranicím.

8:30 - Už od osmi hodin ráno upozorňuje místní rozhlas na návštěvu pana prezidenta. Mnohde se ještě narychlo uklízí, nosí se koláčky.

Prezidenta přivítá sám král

Václavu Klausovi se v obci dostane královských poct - přivitá jej třináctiletý Přemysl Křeháček, který bude na konci května v dívčím kroji a s růží v ústech vévodit tradiční Jízdě králů. Svoji družinu dnes představí prezidentovi.

Jízda králů
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jízda králů

  • Jízda králů usiluje o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO. Podle starosta Jana Pijáčka je unikátní tím, že se v originální podobě dochovala v původním prostředí.
  • Slavnost má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou mladí chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl poté králem. Druhý původ tradice vidí folkloristé v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad.
  • Matyáš, aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, se oblékl do ženského kroje a do úst si vložil růži. Kromě Vlčnova se ve Zlínském kraji koná Jízda králů také v Hluku či Kunovicích, vlčnovská je ale považována za nejvýznamnější.

To, jak se v obci před prezidentskou návštěvou uklízí, dokládá i netradičně bohatá diskuse na oficiálním vlčnovském webu. Dva články o příjezdu prezidentského páru jsou nyní jasně nejčtenější.

"Věřím, že všechny kamínky budou smeteny, ničím si tak svoji drahou značkovou obuv. Vše bude zářit jako zrcadlo," napsala na internetu žena podepsaná jako Simonka Karásková.

"Naprosto s vámi souhlasím a ani se nedivím, proč mají vládní limuzíny černá skla - aby se neviděl ten všudypřítomný nepořádek. A proč se takový úklid dělá, jen když má na návštěvu přijet hlavu státu? Nezavání to trochu vlezdoprdelismem, pane starosto?" píše další účastník diskuse.

A dále lidé na webu řeší, zda bude jako obvykle cítit kravín.

Slivovice dávných věků

Ve Vlčnově však kromě obligátního úklidu řeší zásadní otázku: Jaké dary si Václav Klaus odveze? Starosta i radní to totiž úzkostlivě tají.

"Všechny jsou vyrobeny speciálně pro pana prezidenta, nikdo jiný na světě je mít nebude. A chystáme ještě speciální překvapení," říká Jan Pijáček, starosta Vlčnova.

Jedním z darů od vlčnovské radnice bude podle informací Aktuálně.cz paspartovaný arch deseti evropských jedenáctikorunových známek se symbolem Jízdy králů a známkou na obálce prvního dne vydání s originální ocelorytinou.

Dalším má být více než devadesátiletá slivovice, kterou před koncem první světové války do země zakopal jeden z občanů Vlčnova.

Udělal to prý na památku, když se dozvěděl, že jeho syn před koncem války padl. Syn se ale nakonec z ruského zajetí dostal a do Vlčnova se vrátil. A slivovici Vlčnovjané našli po usilovném hledání až v roce 2000.

Radnice získala od jejího majitele půllitrový vzorek. Ten rozlila do pěti ampulí z technického skla a nechala je zatavit, takže se dají otevřít jako například ampule s injekčním roztokem. Jeden z pěti vzorků by měl prezident dostat.

 

Právě se děje

Další zprávy