Soud řekl, jak na katalogové firmy

Tomáš Fránek
15. 1. 2007 12:10
Brno/Hradec Králové - Hradecký soud vynesl důležitý verdikt, který může do budoucna pomoci firmám a úřadům ve sporech se společnostmi vydávajícími internetové katalogy.

Krajský soud v Hradci Králové totiž odmítl žalobu švýcarské společnosti Intercable Verlag na firmu Brastan z Ústí nad Orlicí. Švýcaři se neúspěšně dožadovali omluvy a ochrany svého dobrého jména.

Rozhodnutí, které zatím není pravomocné, říká, že se česká firma není povinna omluvit za stížnost, kterou na činnost Intercable Verlag zaslala švýcarským státním orgánům.

Chybí dobrá pověst

Soud navíc ve svém rozhodnutí - které zástupci spotřebitelských sdružení označují za průlomové - uvedl, že jednání Intercable Verlag je v rozporu s dobrými mravy a se zásadami obchodního styku.

Dále krajský soud konstatoval, že firma Intercable Verlag nemá dobrou pověst a její "dobré jméno" nemůže tedy požívat právní ochrany.

Tento případ je přitom stejný jako dalších asi patnáct set kauz po celé zemi.

Společnost Brasan, vlastněná Angličanem Robertem Pepettem, byla jednou z těch společností, které umístily adresu do internetového katalogu Intercable Verlag.

Smlouvy s katalogovou firmou podepsaly například také státní instituce jako zaniklý Fond národního majetku, Junák či Fond ohrožených dětí. Mezi dalšími měly zájem o zápis do katalogu některé fakultní nemocnice, obce či muzea.

výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet.
výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet. | Foto: Reuters

Ti všichni podepsali smlouvu v domnění, že jde (jako obvykle) o bezplatnou službu. Celé to však mělo háček: Do smluv byla malým drobným písmem a většinou v angličtině vložena informace o zpoplatnění služby.

Celkem jde asi o půl miliardy korun. Jenom společnost Brasan má platit 690 eur ročně po dobu tří let.

Firmám i úřadům tak začaly chodit upomínky, zástupci Intercable Verlag posílali dopisy a e-maily, některé případy dali také k soudu.

Švýcarská společnost v žalobách tvdí, že se všichni zavázali k roční splátce od 690 do 1290 eur po dobu tří až pěti let.

Lidé, firmy i úřady se snaží bránit; jednání švýcarské společnosti označují za podvod. První trestní oznámení padlo už loni v lednu, nyní celkem státní zastupitelství řeší asi tři stovky oznámení.

Někteří podnikatelé dokonce tvrdí, že nic nepodepsali. "Zaslali nám kopii objednávky, kde bylo uvedeno mé jméno a podpis, který nebyl můj. Také jsem firmu upozornil, že objednávka neobsahuje razítko naší firmy," uvedl například Ludvík Kopunec z pražské společnosti Term.

Intercable Verlag ale objednávku odmítla zrušit.

Důležitý precedens

To, že hradecký soud konstatoval, že švýcarská firma postupovala v rozporu s dobrými mravy, považují zástupci Sdružení obrany spotřebitel za průlomový verdikt. Který může být klíčový pro další spory.

"Rozpor jednání (praktik při získávání klientů) firmy Intercable Verlag a ostatních katalogových firem s dobrými mravy a se zásadami poctivého obchodního styku lze tedy použít na obranu 'klientů' katalogových firem v případných občanskoprávních soudních sporech," uvedlo Sdružení obrany spotřebitelů.

V některých zemích - třeba v Německu - už byly podobné smlouvy soudy zpochybněny. Nabídkové formuláře byly prohlášeny za neplatné.

Další žaloby

Proti některým katalogovým firmám zahájilo vyšetřování i švýcarské ministerstvo hospodářství. Poškozeným českým společnostem radí, aby využily i tamního práva.

Podle úřadu lze totiž za určitých podmínek písemně odstoupit od smlouvy do jednoho roku od jejího uzavření.

Intercable Verlag patří do skupiny podnikatele Meinolfa Lüdenbacha, který si za patnáct let (podle odhadu médií) svými triky vydělal pětapadesát milionů eur.

Kromě společnosti Intercable Verlag podobné praktiky v uplynulých letech používalo v Česku i několik dalších zahraničních společností.

Podnikatelé proto podle Sdružení na obranu spotřebitelů mohou podat trestní oznámení také na nabídky obchodních zástupců například společností EUCODATA, Construct Data či Nova Channel.

 

Právě se děje

Další zprávy