Do pražských ulic vyjela nová tramvaj v designu Porsche

ČTK, ven
13. 12. 2005 15:00
Stříbrno červená nízkopodlažní tramvaj dlouhá přes třicet metrů vyjela dnes do pražských ulic. 
Tramvaj Porsche. Ilustrační foto
Tramvaj Porsche. Ilustrační foto | Foto: ČTK

Jde o první z 20 souprav s designem Porche, které Dopravnímu podniku hlavního města Prahy dodá plzeňská Škoda Transportation. Nyní bude ve zkušebním provozu.

"První Pražané se budou moci svézt novou tramvají v rámci testovacích jízd zřejmě na přelomu letošního a příštího roku," řekl dnes novinářům radní pro dopravu Radovan Šteiner. Nové soupravy se budou objevovat především na linkách, které jezdí po nové trati na Barrandov, a na lince číslo 3 mezi Modřany a Černým Mostem.

Nejdělší Porsche v České republice

Souprava měří přes 30 metrů a je prý nejdelší tramvají v České republice. Uvnitř převládá bílá, béžová a šedá barva. Sedačky mají červené polstrování, jsou umístěny příčně i podélně. Uvnitř vozu je i kamerový systém. Kamery jsou i venku; umožňují řidiči sledovat na monitorech provoz z obou stran tramvaje.

"Před časem jsme slíbili Pražanům, že každý z nich bude mít své Porsche. Nyní jsme slib splnili," uvedl při slavnostním zahájení zkušebního provozu primátor Pavel Bém. 

Souprava oblých tvarů budila při dnešní jízdě značnou pozornost lidí. Šteiner podotkl, že se nepotvrzují kritické hlasy, podle nichž je tramvaj příliš robustní. Spokojen byl i řidič Petr Koloničný. Podle něho je řízení příjemné, přístroje jsou přehlednější a vůz se chová na trati jistě.

Pětičlánkové housenky přišly na miliardu korun

Ještě letos by do Prahy měla dorazit další tramvaj a v dalších dvou letech jich bude celkem 20. Hodnota kontraktu činí přes miliardu korun. "Cena je až o pětinu nižší, než jakou nabízejí zahraniční výrobci," poznamenal Šteiner.

Tramvaj Škoda 14T může jet až šedesátikilometrovou rychlostí. Má pět článků spojených klouby. Je široká 2,4 a vysoká 3,3 metru. Podlaha je 35 centimetrů nad zemí. Do tramvaje se vejde 279 cestujících, z toho 69 jich může sedět.

Kdy vůz dostane od drážního úřadu homologaci, bude záviset na tom, jak dopadnou zkušební jízdy.

 

Právě se děje

Další zprávy