Nelegální skládka poničila mokřady

Redakce DOM, ČTK
8. 11. 2005 17:17
Jablonec nad Nisou - Skládka stavební suti a zeminy poničila přírodní památku: vzácné mokřady v Jindřichově v Jizerských horách.
V Jindřichovickém mokřadu rostly některé obzvláště chráněné a vzácné druhy rostlin. Například prstnatec májový, vachta trojlistá či upolín evropský.
V Jindřichovickém mokřadu rostly některé obzvláště chráněné a vzácné druhy rostlin. Například prstnatec májový, vachta trojlistá či upolín evropský. | Foto: Správa CHKO

"Vzhledem k velké škodě se případem zabývá policie. Jindřichovské mokřady sice nejsou kvůli své menší rozloze rezervací, ale platí tam podobně přísná pravidla pro ochranu přírody jako v první zóně CHKO," řekl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory Jiří Hušek.

Přírodní památka je podle něj viditelně označená například tabulemi.

Čtyřicetiletému muži z Jablonce, který podle získaných důkazů za vznik skládky v mokřadech zodpovídá, hrozí až tři roky vězení.

V Jindřichově mu patří dům a některé pozemky, kde mokřady leží. "Pro navážení materiálu do přírodní památky neměl žádné povolení," uvedla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Nepovolenou skládkou v přírodní památce se zabývají také pracovníci České inspekce životního prostředí. Policistům předložili fotografie, jež dokreslují, jak se navážka v mokřadech rozrůstala.

"Podle znaleckých posudků si likvidace skládky vyžádá kolem tři čtvrtě milionu korun," konstatoval Milan Samšiňák z inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy