Ve Zlíně začal proces s hlavní větví metanolové kauzy

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 3. 3. 2014 15:54
Před soudem stanulo deset obžalovaných včetně hlavního míchače.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Zlín - U Krajského soudu ve Zlíně začal proces s hlavními aktéry metanolové kauzy.

Státní zástupce obžaloval 31 lidí, hlavní líčení se však týká jen deseti z nich. Zbylé případy by měly projednat jiné soudy po celém Česku.

Senát v pondělí ve Zlíně vyslechl sedm obžalovaných. Ani jeden z mužů však odpovědnost za zmařené životy a zdraví poškozených necítí. Hlavní tři aktéři kauzy budou vypovídat až ve středu.

Před soud předstoupí údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor, dělník Jiří Vacula ze Zlínska. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Všichni tři byli dnes do Zlína přivezeni z vazební věznice.

Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Carlogic, namíchat směs o objemu 10 tisíc litrů tvořenou z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem.

Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku Vaculovi, o němž věděli, že obchoduje s alkoholickými nápoji. Podle státního zástupce Romana Kafky mohla tato směs zabít až 158 tisíc lidí.

Před soudem ve Zlíně stanul i podnikatel Martin Jirout z Horní Olešnice na Trutnovsku, který patřil k největším odběratelům otráveného alkoholu a jemuž za obecné ohrožení také hrozí 12 až 20 let či výjimečný trest včetně doživotí.

Jirout přiznal, že odebral nezdaněný alkohol. Odmítl však, že by věděl o jeho závadnosti, i to, že by ho prodával do Havířova, kde ho údajně odebrali další tři lidé obvinění z obecného ohrožení. O tom, kde bude havířovská trojice souzena, rozhodne olomoucký vrchní soud.

Zbylých šest ve Zlíně souzených distributorů čelí obžalobě z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami. Třem Zlíňanům, podnikatelům Alexanderu Jordánovi a Martinu Cekotovi a dělníkovi Aleši Svobodovi, i jednateli firmy Vapa Drink Viktoru Koláčkovi z Týna nad Bečvou a podnikateli z Bystřice pod Hostýnem Liboru Vanderkovi hrozí pět až 12 let vězení.

Svoboda přiznal jen daňový únik

Koláček i Vanderka vypovídat odmítli, při výsleších na policii se k obchodům s metanolem kontaminovaným alkoholem nepřiznali.

Svoboda uznal, že se dopustil daňového úniku. Vinu v případě poškození zdraví a úmrtí spotřebitelů prý ale necítí. Jeho údajný dodavatel lihu Jordán tvrdil, že pouze poskytl sklad, kde Vacula předával barely s lihem Svobodovi. S alkoholem prý sám neobchodoval.

Vacula a Svoboda ale u soudu potvrdili opak. Vinu odmítl i Cekota, který provozoval ve Zlíně večerku, v níž nakupovali otrávení lidé, a jemuž údajně dodával alkohol Svoboda.

O otráveném alkoholu údajně nic nevěděl ani Robert Sedlařík z Fryštáku, jednatel firmy Verdana, distributora Likérky Drak. Uvedl, že od Koláčka koupil se slevou zboží, o němž si myslel, že jde o vrácené výrobky Likérky Drak, o jehož výrobě prý ale nic nevěděl.

Policie v něm pak po objevení nelegálního skladu ve Zlíně našla vysoký obsah metanolu. Sedlařík už nedávno dostal pravomocně pět let za daňový únik při obchodech s lihem, nyní mu hrozí až osmiletý trest.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům tak klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 otrávených včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Případy poškozených od ledna loňského roku jsou vyšetřovány mimo hlavní větev kauzy. Policie celkem obvinila přes 70 lidí, některé už soudy stihly potrestat, a to i uložením nepodmíněných trestů.

 

Právě se děje

Další zprávy