V Beskydech shořela národní památka chata Libušín

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 3. 2014 17:36
Škoda se odhaduje na 80 milionů korun, podle ministerstva kultury je nevyčíslitelná.
Foto: www.vmp.cz

Pustevny (Vsetínsko) - Na Pustevnách v Beskydech shořela chata Libušín, kterou navrhl architekt Dušan Jurkovič.

Objekt je národní kulturní památkou, sloužil jako restaurace. Hasiči požár, který vypukl v pondělí po půlnoci, dostali pod kontrolu před třetí hodinou ranní. Na místě zasahovalo přes 70 hasičů.

Kriminalisté nevylučují úmyslné zapálení. Škoda se odhaduje až na 80 milionů korun.

"Z hlediska kulturního a památkového je to obrovská škoda, finančně se dá odhadnout na několik desítek milionů korun, navíc je to takové srdce návštěvnického života na Pustevnách," řekl ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš. Muzeum objekt od roku 1995 spravuje.

Ministerstvo kultury uvedlo, že vzhledem k nejvyšší památkové ochraně Libušína dosáhla vzniklá škoda nevyčíslitelné hodnoty.

"Libušín patří do souboru nejznámějších beskydských secesních lidových staveb, které se staly symbolem Pusteven. Stavby na Pustevnách vznikaly podle principů skládání a kombinování různých prvků a motivů lidového stavitelství, které byly převzaty jak z lokalit Valašska, tak Slovenska. Jurkovič svým architektonickým projevem na Pustevnách upozornil na bohatství staronových forem schopných života," uvedli ministerští památkáři.

Plameny se v noci z interiérů chaty rozšířily kvůli větru i po střeše, jejíž konstrukce se zbortila. Hasiči museli vynést ven dvě propanbutanové láhve. V hořícím objektu nikdo nebyl a nebylo hlášeno ani žádné zranění hasičů. "Objekt byl zasažen poměrně ve velkém rozsahu," uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Příčinu požáru na místě zjišťuje vyšetřovatel. Nevyloučil ani úmyslné zapálení. Při požáru zasahovalo 12 jednotek hasičů ze Zlínského i Moravskoslezského kraje. Nasazeno bylo 16 cisternových automobilů.

Objekt pojmenovaný k poctě kněžny Libuše byl otevřen v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny.

Libušín prošel s blízkým hotelem Maměnka, další Jurkovičovou stavbou, od roku 1995 rekonstrukcí; jeho oprava stála 25 milionů korun. Muzeum se bude snažit objekt obnovit. "Vztahuje se na něj pojistka. Chceme vyhlásit také sbírku. Některé věci nepůjdou obnovit, bude třeba je udělat nové, dokumentace však máme dost," podotkl ředitel.

V roce 2002 vyhořela Jurkovičova Slovácká búda

Zničení chaty je podle něj o to bolestnější, že se připravuje evropská trasa mapující Jurkovičova díla. Architekt se ve Zlínském kraji výrazně podepsal také na podobě Luhačovic na Zlínsku. V letech 1902 až 1907 tam postavil deset staveb a čtyři objekty přestavěl, vtiskl tak lázeňskému městu originální podobu.

Jednu z Jurkovičových staveb v Luhačovicích, Slováckou búdu, zničily plameny v roce 2002. Podle hasičů někdo požár úmyslně založil. Viníka se ale nepodařilo najít, policie případ odložila. Jednou z variant, které vyšetřovatelé prověřovali, byl pojistný podvod.

 

Právě se děje

Další zprávy