Šéf Likérky Drak obviněn za vylití etanolu do kanálu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 5. 2013 9:54
Policisté nyní Čanigu viní z krácení daně a ohrožení životního prostředí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Kroměříž - Policisté už podruhé obvinili jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu spojovaného s metanolovou aférou.

Podle kriminalistů krátil daň a ohrozil životní prostředí. Hrozí mu až osmileté vězení. Řekla to mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Vyšetřovatelé nebudou pro Čanigu navrhovat umístění do vazby.

Čaniga byl obviněný už vloni v rámci kauzy metanol z šíření jedovatého alkoholu. Po měsíci ale státní zástupce jeho stíhání zastavil.

Teď jeho obvinění s metanolovou kauzou nesouvisí.

"Je obviněn ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti," uvedla Macalíková.

Podle ní je z daňových úniků obviněna i samotná Likérka Drak.

Likérka loni v září odvedla spotřební daň zhruba 3,7 milionu korun, Čaniga ale podle policie nepřiznal minimálně dalších 2,7 milionu.

Kriminalisté na to přišli v souvislosti s incidentem, kdy na konci září zaplavilo asi 32 000 litrů alkoholu vypuštěného z Likérky Drak čističku odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Bylo v něm údajně zhruba 9500 litrů čistého etanolu.

"Vychází to z chemických rozborů, u kterých se zjistilo mnohonásobné převýšení povolené hranice chemického kyslíku v odebraných vzorcích vody," popsala Macalíková.

Alkohol bez dokladů

Vypuštěný alkohol podle ní likérka skladovala bez dokladů, neprošel žádnou evidencí. Čaniga podle kriminalistů zaměstnancům přikázal, aby alkohol vylili do kanálu. Čističce tím vznikla škoda téměř 150 000 korun.

"K obvinění kriminalisty nasměrovaly důkazy a materiály pečlivě sbírané po několik měsíců. Jednalo se o dokumenty Celního úřadu pro Zlínský kraj, výsledky rozborů a zpráv společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem a Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Důležité údaje potvrdili při výsleších i samotní pracovníci likérky," dodala Macalíková.

Čaniga v pátek případ komentovat nechtěl. "Obraťte se na mého právního zástupce," řekl. Obhájce Dítě však uvedl, že se k věci po dohodě s klientem zatím vyjadřovat nebude. "Počkáme si, s čím přijde policie," uvedl.

Čaniga ale už loni na podzim přiznal, že se etanol do odpadních vod dostal z Likérky Drak.

"Měli jsme dostat nové kolky, a tak jsem nechal zaměstnance vypláchnout před novou výrobou 104 tisícilitrových nádrží. Ulehčil si práci a dostal pokutu. Byla to blbost, zvláště v této době. Hned jsme tady měli hygieniky i kriminálku," popisoval tehdy Čaniga.

Odmítl však, že by do čističky proniklo přes 30 000 litrů alkoholu. "Je to nesmysl, v nádržích ho byly pouze zbytky," ohradil se jednatel likérky.

Od začátku tvrdil, že jde o padělky

Likérka Drak se sídlem v Chvalčově na Kroměřížsku byla spojována s metanolovou aférou, jež vypukla loni na podzim.

Závadné lihoviny s etiketou firmy se našly v Příbrami a později i ve zlínském distribučním skladu firmy Verdana, výhradního distributora Likérky Drak. Potvrzoval to i jednatel Verdany Robert Sedlařík.

Čaniga byl loni zadržen v polovině října, zhruba o měsíc později bylo ale jeho obvinění z šíření jedovatého alkoholu zrušeno.

Podezření Čanigy oslabila výpověď jednatele společnosti Vapa Drink Viktora Koláčka, který policii řekl, že zmíněné lihoviny byly vyrobeny v její provozovně v Žeranovicích na Kroměřížsku a odtud dovezeny do skladu Verdany.

Čaniga od začátku tvrdil, že jde o padělky.

Metanolová aféra začala loni v září. Do letošního ledna zemřelo kvůli jedovatému alkoholu v Česku 40 lidí. Další jednotlivá úmrtí zaznamenali lékaři i v následujících měsících. Policie v kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy