Kroměříž získá 90 milionů dotací na volnočasové areály

ČTK ČTK
16. 1. 2013 16:50
Dva privátní záměry počítají na různých místech s volnočasovým a sportovním areálem
Kroměříž, ilustrační foto
Kroměříž, ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Zlín - Regionální operační program (ROP) Střední Morava podpoří dva projekty na obnovu prostor, které v Kroměříži dříve využívala armáda.

V bývalých Rybalkových kasárnách bude vybudováno zařízení pro volnočasové aktivity, podobné záměry má majitel i s areálem bývalého autoparku v ulici U Rejdiště.

Dotace na oba projekty činí dohromady přes 90 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel Úřadu Regionální rady ROP Střední Morava Ivan Matulík.

Město získá areály pro volný čas a zdraví

Realizaci projektu Volný čas pro Kroměříž plánuje pražská společnost Textil Invest, které patří v bývalých kasárnách Výstaviště Floria. Projekt zahrnuje dvě dětská hřiště, hlediště se zázemím, sportoviště pro rodiny s dětmi, venkovní sportoviště a relaxační zónu. Dotace činí téměř 50 milionů korun, díky projektu by mělo vzniknout osm nových pracovních míst. Areál by měl navazovat na výstaviště, celkové náklady se včetně nových parkovacích ploch odhadují na 120 milionů korun bez vybavení.

V ulici U Rejdiště vznikne Areál zdraví Kroměříž. Nositelem projektu je další společnost se sídlem v Praze, KS Holding, která patří kroměřížským podnikatelům Petru Klárovi a Daniele Slámkové. Záměr přeměny někdejšího autoparku zahrnuje vybudování nové silnice k objektu, wellness centra a kryté tenisové haly. Dotace činí přes 41 milionů korun, práci by zde mělo nalézt 22 lidí. Klár dříve uvažoval o společném projektu s radnicí, která by opravila zimní stadion a plavecký bazén. Ze záměru ale sešlo.

Kroměříž získala rozsáhlý armádní majetek na začátku roku 2005. Šlo hlavně o areály Rybalkových a Žižkových kasáren. Část si město ponechalo, většinu však rozprodalo za 130 milionů korun.

Kromě dvou projektů v Kroměříži byly schváleny i tři projekty celkem za zhruba 24 milionů korun v Rožnově pod Radhoštěm a okolí na Vsetínsku. Evropské peníze také zde podpoří rekreační či relaxační aktivity.

Na rozvoj Olomouckého a Zlínského kraje bylo v letech 2007 až 2013 vyčleněno 17,5 miliardy korun. Do konce roku 2012 bylo schváleno 885 projektů za 16 miliard. Na účty příjemců dotace Úřad Regionální rady zaslal deset miliard korun. Zbylé projekty jsou podle Matulíka v různé fázi realizace. V prvním čtvrtletí letošního roku se bude rozhodovat o rozdělení posledních 1,7 miliardy korun z nynějšího plánovacího období.

 

 

Právě se děje

Další zprávy