Policii se ozvalo pět svědků tragické rallye v Lopeníku

ČTK ČTK
15. 11. 2012 17:55
Žádné fotografie či videonahrávky události však policisté od lidí zatím nezískali
Vůz na místě neštěstí v Lopeníku.
Vůz na místě neštěstí v Lopeníku. | Foto: ČTK

Uherské Hradiště - Uherskohradišťským policistům se ozvalo pět svědků sobotní tragické nehody při rallye v Lopeníku, řekl mluvčí hradišťské policie Aleš Mergental.

Žádné fotografie či videonahrávky události však policisté od lidí zatím nezískali. Vyšetřování nechtějí policisté více komentovat. Při nehodě zemřely čtyři dívky.

Policisté mají k dispozici také úřední záznam z meteorologické stanice, na nehodu měl s velkou pravděpodobností vliv vítr. Jako možnou příčinu nehody to zmínil i řidič havarovaného vozidla Michael Bartončík.

Motoristický novinář Miroslav Vebr v otevřeném dopise Radě pro rozhlasové a televizní vysílání uvedl, že z dostupných informací vyplývá, že si dívky šly nejspíše za kamarádem (pořadatelem) popovídat.

"Ten je měl vykázat ze zakázaného prostoru, ale neučinil tak. Následně auto ve velké rychlosti dívky smetlo," míní Vebr.

Čtvrtečnímu vydání listu Právo potvrdil místní pořadatel, který sám utrpěl zranění, že dívky přišly za ním a stály v okamžiku nehody u něj.

Nehoda v Lopeníku je nejtragičtější událostí, která se stala v posledních deseti letech při automobilových závodech v Česku.

Závěrečné závody se již nepojedou

Závodní vůz přejel horizont a v rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu vyjel doleva ze silnice do míst u domu, kde zabil dívky. Kriminalisté událost vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti s neznámým pachatelem.

Mergental již dříve uvedl, že nelze vyloučit trestní stíhání pořadatelů ani jezdce.

Zatím není jasné, zda a jak bylo místo neštěstí označeno. V médiích se objevily zprávy, že u něj byly cedulky zakazující vstup. Podle starosty Lopeníku Antonína Dulínka byly ale umístěny na druhé straně silnice.

Svaz rallye Federace automobilového sportu Autoklubu ČR v úterý rozhodl o tom, že závěrečné dvě rallyeové soutěže v ČR se v této sezoně nepojedou.

Zrušily se tak závody v Praze a ve Slušovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy