Ústav prověřuje policie, porušovala se zde lidská práva

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
12. 11. 2012 12:47
Kontroly v Zašové odhalily zásadní pochybení, ministerstvo podalo trestní oznámení
DOZP Zašová.
DOZP Zašová. | Foto: Ludvík Hradilek

Zašová - Zákaz vycházení, pití kávy a sledování televize, ale i nadávky, ztráta soukromí nebo hromadné sprchování, takovým způsobem dlouhá léta žili obyvatelé Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové.

Tato vážná pochybení ze strany personálu odhalila až krajská kontrola, která v ústavu proběhla letos na jaře. Podle ní v Zašové docházelo k závažnému porušování lidských práv.

"Při této návštěvě byly zjištěny okolnosti, které mohou být trestným činem omezení svobody pohybu, zajištění práva na zachování lidské důstojnosti, práva vlastnit majetek, práva odměny za práci," řekl Aktuálně.cz tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek.

Závažnost celého případu potvrzuje i reakce ministerstva práce a sociálních věcí, které na základě výsledků krajské kontroly vyzvalo vedení ústavu k okamžité nápravě a v červnu poslalo do ústavu metodickou návštěvu, která měla zlepšení péče prověřit.  

I přes nařízení z vyšších míst ale v ústavu k výrazným změnám nedošlo, a tak se ministerstvo rozhodlo podat na praktiky v domově trestní oznámení. Případem se v současné době zabývá policie.

"Zároveň byly Zlínskému kraji doporučeny další kroky jako například odvolání ředitele, stanovení nucené správy zařízení a příprava krizového plánu pro případ ukončení služby," dodává Sulek.

Kraj výsledky kontroly, navzdory závažným zjištěním, bagatelizuje a odmítá dát zprávu k nahlédnutí. "Ujišťuji vás, že ve zprávě není nic natolik závažného, aby se to muselo jakýmkoliv způsobem skandalizovat," snaží se uklidnit situaci zlínská radní Taťána Nersesjan.

Přesto po obdržení zprávy podal krajský odbor trestní oznámení na zaměstnance zašovského domova pro podezření z porušování lidských práv. Policie později vyšetřování ukončila s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu.

Pokoje po osmi a společný kartáček

Lidé s mentálním postižením se do bývalého zašovského kláštera poprvé nastěhovali v osmdesátých letech. Od té doby se toho ve dvou klášterních budovách moc nezměnilo. V chodbách se míchají výpary z kuchyně, koupelen a záchodů. Zdi pokojů jsou obestavěny skříněmi s osobními věcmi klientů, uprostřed společenských místností zbývá místo pouze na několik kousků nábytku, nástěnku a televizi. 

Až osmilůžkové pokoje sdílí rozmanité osazenstvo. Společně za zdmi bývalého kláštera totiž žije sto dospělých mužů s různou mírou mentálního postižení. Někteří z nich mají výuční listy, píší básně nebo sází v loterii. Jiní mají problémy nejen s motorikou, ale i řečí.

Josef Ž. v zašovském ústavu žije již devět let. Aktuálně.cz vypověděl, že někteří klienti dlouhá léta nevlastnili vlastní kartáček, přestože ho chtěli. Místo toho se museli spokojit se zásobou erárních kartáčků. Stávalo se tak, že jeden kartáček používalo až sedm lidí. 

Nahlédněte za zdi ústavu v Zašové

Obyvatelé ústavu navíc podle Josefa Ž. byli na základě týdenních služeb povinně zapojováni do prací v ústavu a příležitostně i mimo něj. Za práci ale nedostávali finanční odměnu.

"Museli jsme to dělat, nebo za sebe najít náhradníka, protože nás mohli ztrestat," řekl Aktuálně.cz Josef Ž. Jako nejčastější formu trestu jmenoval slovní nadávky ze strany personálu, medikace, zákaz vycházek či zabavení cigaret.

Foto: Ludvík Hradilek

Navíc podle dalších informací mělo mezi obyvateli domova docházet i k vzájemnému sexuálnímu obtěžování. Josef Ž. uvedl, že znásilňování bylo běžným jevem a někteří klienti se ho podle něj účastnili dobrovolně. 

Skutečnost je o to horší, že personál domova o těchto praktikách s největší pravděpodobností věděl, ale nesnažil se jim zamezit. Současné vedení ví pouze o jednom případu, kdy údajné vzájemné znásilňování mezi klienty řešila policie. Vyšetřování ale bylo uzavřeno a podezření na spáchání trestného činu se neprokázalo.

Vrchní sestra ústav opustila

Pod hrozbou nucené správy ředitel ústavu a příspěvkové organizace Sociální služby Vsetín Jiří Navrátil již v létě odvolal vedoucího domova v Zašové.

Zašovský ústav opustila i vrchní sestra. Přestože podle kontroly mělo v ústavu během jejího vedení docházet k porušování lidských práv, působí i nadále jako řádná zdravotní sestra v Domově pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm. Ten, stejně jako zašovský ústav, spravuje příspěvková organizace Sociální služby Vsetín.

Podívejte se, jak vypadá transformace sociální péče

Bývalá vrchní sestra Aktuálně.cz sdělila, že závěry kontroly zná. Neví ale o tom, že by byla za jejího působení v domově porušována lidská práva klientů. Zároveň odmítá tvrzení, že by mezi nimi docházelo k vzájemnému znásilňování.

"Přestože se problémem zabývala policie, podezření na spáchání trestního činu se neprokázalo," uvádí na svoji obhajobu.

Podle Navrátila si zdravotní sestra místo v domově pro seniory našla sama a sama požádala o přeřazení. Důvodem prý měly být špatné vztahy s novým vedením zašovského ústavu. Navrátil uvedl, že dokud nebude trestní stíhání ukončeno, nevidí s ohledem na presumpci neviny důvod, aby byla propuštěna.

Židle se kýve i pod Navrátilem, který podle Nersesjan zvažuje svoji rezignaci. O jeho setrvání v čele vsetínské sociální služby má na nejbližším jednání rozhodnout městská rada. 

 

Právě se děje

Další zprávy