Kroměříž chce od ledna zakázky zadávat přes internet

ČTK ČTK
4. 11. 2012 14:26
Město hodlá zakoupit potřebný software, který radnici přijde na 130 000 korun

Kroměříž - Kroměřížská radnice bude zadávat veřejné zakázky elektronicky. Kromě úspory peněz si od tohoto způsobu slibuje transparentnost, a tedy i výrazné omezení možnosti korupce.

Město hodlá zakoupit potřebný software, který radnici přijde na 130 000 korun, uvedla starostka Daniela Hebnarová (ODS).

"Systém zavádíme od ledna příštího roku. Měl by zprůhlednit veřejné zakázky a měl by také přinést určité úspory. Podle měst, ve kterých tyto systémy již fungují, se jedná o úsporu pět až 30 procent na jedné zakázce," uvedla Hebnarová.

Systém umožní zakázku elektronicky zadat a uskuteční se v něm celý proces hodnocení nabídek až po ukončení výběru.

Zájemci budou mít veškeré informace přehledně na internetu, systém zaznamenává i všechny kroky, které úředníci učiní.

Elektronické zadávání veřejných zakázek používá od letošního roku také zlínský magistrát. Města v kraji využívají i elektronické aukce, při kterých soutěží dodavatelé v přímém souboji a vítězí nejnižší nabídka.

Například Zlín, Uherské Hradiště nebo Uherský Brod tak díky těmto aukcím ušetřily až milionové částky při nákupu elektrické energie, plynu nebo kancelářského a papírenského zboží. Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku zase loni začala veřejné zakázky přesahující 100 000 Kč vypisovat přes virtuální aukční síň.

 

Právě se děje

Další zprávy