Peltův místopředseda má podmínku za korupci, odvolal se

ČTK ČTK
19. 6. 2012 17:35
Mezi odsouzenými je také bývalý zlínský místostarosta Martin Janečka
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Brněnský městský soud odsoudil k podmíněnému trestu zlínského zastupitele a někdejšího náměstka tamní primátorky Martina Janečku (dříve ČSSD).

Za podplácení mu udělil dvouleté vězení s odkladem na tři roky. Navíc musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun. Podmínky a pokuty dostali také jeho spoluobžalovaní Radek Dvořák a Dalibor Kučera, který je místopředsedou Fotbalové asociace České republiky. Dostal 20 měsíců vězení s odkladem na 2,5 roku. Má zaplatit pokutu 300 tisíc korun.

Obžalovaní vinu zásadně odmítají a na místě se odvolali. Verdikt je tedy zatím nepravomocný a míří ke Krajskému soudu v Brně.

"Průběh toho soudního jednání byl naprosto jednostranný, soudce nevyslechl ani jediného svědka obžaloby, nezaznamenal jsem tam žádný důkaz, který by prokazoval naši vinu. Proto jsme se na místě všichni odvolali," řekl Aktuálně.cz Dalibor Kučera.

Na funkci místopředsedy fotbalového svazu zatím Kučera rezignovat nehodlá: „Počkám si na písemné vyhotovení rozsudku a zejména jeho zdůvodnění, protože na to jsem velmi zvědavý. A pak zvážím, zda se nějak postavím ke své fotbalové funkci. Ale kdybych se měl vyjádřit dneska, tak spíš výkon funkce pozastavovat nebudu."

Policie se začala Janečkovou kauzou zabývat loni na podzim. Kriminalisté tehdy zadrželi nejprve právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka, když údajně předával úplatek insolvenčnímu správci společnosti Arching Group Petru Dokládalovi.

Správce vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku 30 milionů korun. Za úplatek 750.000 korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Místo přijetí úplatku se správce obrátil na policii.

Následné vyšetřování ukázalo, že právník Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů; tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. Ten je nyní místopředsedou Fotbalové asociace České republiky.

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, ve zlínském zastupitelstvu ale působí nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy