Na Zlínsku a Kroměřížsku je chřipka na hranici epidemie

ČTK ČTK
23. 3. 2012 18:36
Ve Zlínském kraji výrazně přibylo chřipkových onemocnění, a to o téměř 67 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Zlín - Ve Zlínském kraji tento týden výrazně přibylo chřipkových onemocnění, a to o téměř 67 procent oproti minulému týdnu.

V okresech Kroměříž a na Zlínsku jsou údaje na hranici epidemie, řekla Hana Tkadlecová z Krajské hygienické stanice ve Zlínském kraji.

Hygienici evidují také více akutních respiračních onemocnění, nemocných je 1465 ze 100.000 obyvatel, což je vzestup o deset procent.

V případě chřipky není situace stejná v celém kraji, méně nemocných je například na Vsetínsku. Chřipka postihla nejvíce malé děti do pěti let, největší nárůst byl v kategorii školních dětí, kde nemocných přibylo téměř 80 procent.

Stejně je tomu u akutních respiračních chorob, nejvíce nemocné byly nejmenší děti. Největší nárůst nemocnosti pak byl u dětí od šesti do 14 let, a to o 21 procent.

Nejvyšší počet ochořelých je na Kroměřížsku, kde respirační onemocnění trápí 1732 ze 100.000 obyvatel. Na Zlínsku je nemocných v přepočtu 1663 lidí.

Naopak nemocných mírně ubylo na Uherskohradišťsku, stoná tam o téměř 12 procent méně lidí než minulý týden.

"Vzhledem k tomu, jak vypadá situace v okolních zemích, kde už je chřipka na ústupu, jsme v současné době pravděpodobně na vrcholu nemocnosti. V příštím týdnu by nemocnost na akutní respirační onemocnění měla kulminovat," uvedla Tkadlecová s tím, že nástup výraznější nemocnosti na chřipku se letos oproti předchozím letům opozdil o šest až osm týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy