Jízda králů, zapsaná na seznam UNESCO, už má krále

ČTK ČTK
10. 12. 2011 8:32
Jízda králů je nově součástí seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO
Jízda králů je nově součástí seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Jízda králů je nově součástí seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. | Foto: Filip Fojtík

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Kunovice na Slovácku vybraly krále Jízdy králů, která se pojede jako první poté, co byla před 14 dny zapsána na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Stal se jím desetiletý Jakub Machálek, který svůj slavný okamžik prožije 20. května. V příštím roce se kromě kunovické pojede už jen Jízda králů ve Vlčnově. Ve Skoronicích na Hodonínsku ji chystají na rok 2013, v Hluku na Slovácku vyjede královská družina ještě o rok později.

Kunovičtí krále dlouho nehledali. "Letos jsme měli velmi lehký výběr. Když končila minulá Jízda králů, tak dědeček budoucího krále Jakuba říkal: 'Tož příště by mohl být králem náš Jakub.' A tím to bylo hotovo. Potom jsme navštívili a požádali rodiče a oni rádi přijali. Berou to opravdu jako čest," řekla novinářům starostka Kunovic Ivana Majíčková.

Jakub je sportovec a tancuje ve folklorním souboru. Celá rodina se folkloru věnuje léta. Králův otec Karel se účastnil jako vyvolávač obnovené Jízdy králů v roce 1996, která se jela po čtyřiadvacetileté přestávce. "Byl to obrovský zážitek," vzpomínal.

Nyní plánuje, jak na stejnou slavnost vypraví svého syna. "Na jaře má trénink na koni," řekl Karel Machálek. "Pocity jsou to příjemné. Je to taková směsice starostí a zároveň něčeho mimořádného v rodině," dodala králova maminka Petra.

Dejte nám syna za krále, zní Vlčnovem

Kunovická Jízda králů se koná vždy po dvou letech. Zato ve Vlčnově hledají krále každoročně. "Kluci nyní obcházejí rodiny a pokoušejí se je přesvědčit, aby jim dali syna za krále. Takže teď jsme ještě v té tajemné části, kdy nevíme, která rodina na sebe vezme břemeno královské moci. Největší napětí, co se týká, Jízdy králů ze mě vždy padne až v okamžiku, kdy kluci přijdou a řeknou: 'Máme krále'," popisoval starosta Vlčnova Jan Pijáček.

Nový vlčnovský král bude představen na krojovém plesu 28. ledna, samotná Jízda králů vyvrcholí průvodem 27. května, týden po kunovické.

Majíčková i Pijáček se shodují, že letošní Jízdy králů budou po zápisu na seznam UNESCO slavnostnější. "Budeme mít možnost sdělit oficiálně lidem, že sledují jedno z mistrovských děl nehmotné kultury světa. Průvod Jízdy králů ale zůstane určitě nezměněný," přiblížil Pijáček.

Ve Skoronicích se Jízda králů podle starosty Jana Grombíře koná zhruba po deseti letech při srazech rodáků či jiné významné příležitosti. Kromě toho se skoronická Jízda králů jezdí jednou za čtyři roky při Slováckém roku v Kyjově. V Hluku pořádají Jízdu králů každé tři roky, poslední se konala letos v červenci.

Jízda králů na seznamu je reklama na Slovácko

Jízda králů má původ už v pohanské době. Mladí chlapci tehdy soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Kromě Jízdy králů jsou z České republiky na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO od roku 2005 slovácký tanec verbuňk a od loňského listopadu masopustní průvody s maskami na Hlinecku a sokolnictví, které se kromě Česka týká deseti dalších zemí.

Zápis má kromě světové reklamy Jízdy králů napomoci i zvýšení turistického ruchu na Slovácku.

 

Právě se děje

Další zprávy