Otrokovice mají nový plán, jak vymýtit z města hazard

Domácí Domácí
19. 2. 2011 7:52
Nepovolí automaty v prostorách, které pronajímají podnikatelům

Otrokovice - S novým plánem, jak postupně vymýtit z města hazard, přišly Otrokovice.

Radnice nebude v prostorách, které pronajímá podnikatelům, povolovat zřizování heren a kasin ani umisťování automatů a videoloterijních terminálů.

Radní na prvním únorovém jednání schválili dodatek, který bude v praxi znamenat, že v nebytových prostorách města budou moci fungovat pouze automaty a terminály, kterým město udělilo licenci už v minulosti. Ve chvíli, kdy licence vyprší, Otrokovice ji už neobnoví.

Hazard má slabé opodstatnění

"Chceme-li město rozvíjet skutečně v kvalitním kulturním duchu, hazard k tomu v žádném případě nepatří, ba naopak. Z ekonomického hlediska má hazard také slabé opodstatnění, protože jen velmi malá skupina lidí z něj má prospěch na úkor převážně slabších sociálních skupin," odůvodnil záměr starosta města Jaroslav Budek.

Proti hazardu bojují také aktivisté v Brně. Zveřejnili mapu, která ukazuje, že většina brněnských heren je v zakázaných zónách. Například stojí příliš blízko školám, kostelům nebo lékařským zařízením.

Povolování hracích automatů je v pravomoci města, takzvané videoloterijní terminály však povoluje ministerstvo financí. To by mohla změnit novela zákona o loteriích. Podle návrhu vlády by si i o umístění terminálů rozhodovaly obce samy. Novela je v současné době ve sněmovně ve druhém čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy