Za chybu při zadávání zakázky zaplatí Vsetín 100 tisíc

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 10. 2010 16:13
ÚOHS udělil městu pokutu za dodatky ke smlouvě o stavbě Logistického centra odpadů

Brno/Vsetín - Za porušení zákona o veřejných zakázkách při výběru dodavatele dodatečných prací na Logistickém centru odpadů, zaplatí město Vsetín stotisícovou pokutu.

Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj, když zamítl podaný rozklad Vsetína a potvrdil tak dubnový verdikt prvního stupně.

Podle ÚOHS město neoprávněně využilo zjednodušeného postupu zadávání zakázek, když zahájilo řízení o přidělení zakázky, aniž by věc zveřejnilo.

"Vsetín uzavřel v září 2007 s vybraným uchazečem, firmou Strabag, dva dodatky ke smlouvě o dílo, vytvořené v rámci původní veřejné zakázky. Zadavatel tím, že podal nabídku pouze jedinému zájemci, mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Jednací řízení bez uveřejnění je v zákoně o veřejných zakázkách mimořádným institutem, který lze použít pouze v případě, že je zadavatel nucen řešit akutní problém, který nezpůsobil, ani jej nemohl předvídat. Takové podmínky ale podle ÚOHS splněny nebyly.

Cena za původní stavební zakázku dosáhla 80 milionů korun bez DPH. Dva dodatky smlouvy, za které Vsetín pokutu dostal, se týkaly zakázky za zhruba 18 milionů korun bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy