Železnice mezi Kroměříží a Zborovicemi je prý zbytečná

ČTK ČTK
15. 9. 2010 16:17
Podle náměstka hejtmana jde o jedinou trať, o jejímž zrušení kraj uvažuje
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: České dráhy

Zlín - Mezi Kroměříží a dvanáct kilometrů vzdálenou obcí Zborovice možná přestane jezdit regionální železniční doprava.

Spolu s dalšími desítkami regionálních spojů v ČR se totiž objevila na seznamu neefektivních a výrazně ztrátových tratí.

Seznam vypracovala Správa železniční dopravní cesty. Ve Zlínském kraji jde podle náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Drozda o jedinou trať, jež se na seznamu nakonec objevila.

"Neznamená to ovšem, že se trať v příštím roce zruší. Teprve v příštím roce začnou jednání, zda zde provoz ukončit či nikoliv. Pro kraj bude výhodnější, když i s nějakým krajským finančním podílem bude trať zachována," doplnil Drozd s tím, že si je vědom její ztrátovosti.

Podle náměstka se na původním předběžném seznamu objevilo i spojení Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm. "Trať Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm využívá velké množství cestujících a její zrušení by bylo neefektivní," poznamenal náměstek.

Seznam tratí navrhla ministerstvu dopravy Správa železniční dopravní cesty. Ministerstvo jedná s kraji o větší efektivnosti spojů. Nejde jen o to rušit spoje, spojů může být denně méně, možností je snížit počet vagonů a denní frekvenci spojů.

 

Právě se děje

Další zprávy