V přehradě našli archeologové zbytky pravěké stavby

ČTK ČTK
13. 9. 2013 7:35
Stáří odhadují na 19 000 let. Je to nejstarší doložené stavební dílo člověka na Vysočině.
Nalezené ženy a děti zřejmě patřily k vyšší společnosti.
Nalezené ženy a děti zřejmě patřily k vyšší společnosti. | Foto: Aktuálně.cz

Mohelno (Třebíčsko) - V přehradě Mohelno našli archeologové zbytky pravěké stavby vyskládané z kamenů, jejíž stáří odhadují na 15 000 až 19 000 let.

Je to zřejmě nejstarší doložené stavební dílo člověka na Vysočině, řekl Petr Škrdla z brněnského Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Výzkum u břehu částečně vypuštěné přehradní nádrže potrvá do soboty. Archeologové tam nacházejí i pazourkové nástroje a zbytky kostí.

"Je to unikátní v tom, že je to takhle hluboko ve Vysočině a že to dokládá nějaký dlouhodobější pobyt loveckých skupin v závěru poslední doby ledové," uvedl Škrdla. K čemu struktura vyskládaná z kamenů sloužila, odborníci přesně neví.

Výzkum jinak zatopeného břehu přehrady začal ve čtvrtek v 07:00, podílí se na něm desítka lidí. Brodí se bahnem a z břehu odškrabávají jílovitou zeminu. Nálezy pečlivě dokumentují.

Hladina přehrady je snížená od čtvrteční noci, stoupat začne zase v sobotu večer.

Lokalitu sledovali delší dobu

Archeologové tuto lokalitu sledovali delší dobu. Kolísající hladina vody v nádrži tam totiž rozplavuje břeh. V něm se objevovaly pazourkové nástroje.

"Chtěli jsme zjistit, co se tam vlastně nachází. Přitom jsme náhodně zjistili, že se tam vyplavují celé kamenné struktury," přiblížil Škrdla.

Kvůli provedení průzkumu si archeologové domluvili snížení hladiny. "Kdybychom to teď neudělali, tak by to příští rok už neexistovalo," podotkl.

Mezi vyskládanými kameny se nacházejí uhlíky ze spáleného dřeva, sobí a liščí zuby i pazourkové a křišťálové nástroje. To, co archeologové neodvezou k dalšímu výzkumu, voda zřejmě brzo zničí.

Archeologové ale doufají, že odkryjí v břehu přehrady další zajímavé nálezy.

 

Právě se děje

Další zprávy