Průzkum pro jaderné úložiště nejmíň vadí za Žďársku

ČTK ČTK
13. 7. 2012 8:09
Úřad má do konce roku 2018 vybrat v Česku dvě lokality pro hlubinné úložiště

Praha/Ždársko - Geologický průzkum pro stavbu úložiště jaderného odpadu by nejméně vadil lidem na Žďársku.

Sdělila to Správa úložišť jaderného odpadu (SÚRAO) s odvoláním na průzkum veřejného mínění provedený v sedmi místech v Česku vytypovaných pro úložiště.

Kromě žďárské lokality Kraví hora měla vstřícný postoj větší část oslovených obyvatel také u jihočeského Lodhéřova a v lokalitě Horka u Budišova na Vysočině. V ostatních převládá mezi lidmi nesouhlas.

SÚRAO má do konce roku 2018 vybrat v Česku dvě lokality pro hlubinné úložiště, v němž se budou půl kilometru pod zemí skladovat tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

V roce 2005 byly kvůli odporu obcí rozhodnutím vlády přípravné práce pozastaveny. Od loňska ale může správa úložišť nabízet obcím finanční kompenzace.

Podle správy úložišť se postoj ke geologickým průzkumům mění, a to i díky kompenzacím.

"Některé obce mohou získat až čtyři miliony korun ročně po dobu průzkumu," připomněl ředitel správy úložišť Jan Prachař. K samotné stavbě hlubinného úložiště ale zůstávají lidé ve vytypovaných místech rezervovaní.

Vstřícný postoj kvůli uranu

Lokalita Kraví hora se rozkládá na území pěti obcí Žďárska a dvou jihomoravských sídel. Podle správy úložišť tam letos zjara mělo vstřícný postoj ke geologickému průzkumu pro úložiště 76 procent z 300 oslovených občanů.

Podle starosty Bukova Jiřího Vrbky jsou tam lidé vstřícnější než jinde díky svým letitým zkušenostem s těžbou uranové rudy. "Naší oblast ten uran v podstatě 50 let živí," řekl Vrbka.

Na debaty se zástupci správy úložišť, které následovaly po průzkumu veřejného mínění, se ale lidé nehrnuli. "Co se týče naší obce, přišlo asi 15 lidí z těch 180, které máme. Protestující hlasy byly dva," uvedl Vrbka.

Největší odpor v lokalitě Březový potok

Starostu Stříteže na Žďársku Radka Štourače výsledky průzkumu překvapily. "Mě se to zdá hodně přemrštěné. Já si myslím, že u nás je odpůrců a přívrženců tak půl na půl. Pak je tam třetí skupina lidí, kteří neví a tápou, a ta podle mě rozhodne," řekl.

V jihočeské lokalitě Čihadlo, kam patří kromě Lodhéřova další tři obce, podle výzkumu veřejného mínění mělo vstřícný postoj ke geologickému zkoumání pro úložiště 63 procent dotázaných a v lokalitě Horka 53 procent.

Největší odpor proti záměrům správy úložišť panuje v lokalitě Březový potok v Plzeňském kraji, kde by se průzkumu nebránilo jen 18 procent z oslovených obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy