Stavba rozhledny Mařenka na Třebíčsku začne na jaře

ČTK ČTK
13. 1. 2012 23:18
Nahradí tak rozhlednu, kterou v 50. letech zničila bouřka
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.kr-ustecky.cz

Rokytnice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Stavba rozhledny na vrchu Mařenka na Třebíčsku by měla začít hned zjara.

Okolní obce mají na 31 metrů vysokou věž slíbeny tři miliony korun z evropských fondů.

Pokud všechno půjde podle předpokladů, mohli by se turisté na novou rozhlednu dostat už při letošním předsilvestrovském výstupu na Mařenku, řekl starosta Rokytnice nad Rokytnou Josef Herbrych.

Projekt připravuje mikroregion Podhůří Mařenky, který spojuje sedm obcí. Teď se dokončuje výběrové řízení na stavební firmu, z nějž vyplyne i konečná cena zakázky. Stavba by měla začít hned, jak to umožní klimatické podmínky, uvedl Herbrych.

Na vrchu Mařenka, který je s nadmořskou výškou 711 metrů nejvýše položeným místem Třebíčska, stála rozhledna do poloviny minulého století, kdy spadla při bouřce. Podle pamětníků z ní při dobrém počasí bylo vidět až do Rakouska.

O obnovení rozhledny se okolní obce snaží léta. Projekt teď počítá s výstavbou věže, která bude mít kovovou konstrukci schodiště a obvodový plášť z kamene. Na jejím vrcholu bude zastřešené vyhlídkové molo.

Mikroregion, který spojuje obce Rokytnice nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov, dostane dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Letos se má dokončit 26 projektů

Na Vysočině by letos mělo být díky podpoře z tohoto programu dokončeno 26 projektů. Na cyklostezce z Jihlavy přes Třebíč do Rakouska přibude značení.

V Jihlavě bude dokončen nákup městských autobusů, na který unie přidá 26 milionů Kč. V krajském městě Vysočiny by letos měli stavbaři také dokončit nový nemocniční pavilon dotovaný zhruba 170 miliony Kč.

Dalších více než 40 milionů plyne na rekonstrukci zámeckého křídla v Třebíči.

 

Právě se děje

Další zprávy