Lidé na Roštejně budou cestovat časem

ČTK ČTK
22. 8. 2011 21:33
Návštěvníky budou hradem provázet významné historické postavy

Doupě (Jihlavsko) - Návštěvníky hradu Roštejn na Jihlavsku provedou během nadcházejícího víkendu významné historické postavy oslavami různých svátků.

Už potřetí se na hradě uskuteční program s názvem Cesty do minulosti - putování s Časem tam a zase zpátky za hradními oslavami. Historické postavy ztvární amatérští i profesionální herci. Informovala o tom kastelánka Zdena Vaníčková.

V devíti pětiminutových divadelních etudách v jednotlivých hradních sálech se návštěvníci s trochou nadsázky a parodie setkají s Jindřichem a Heřmanem z Hradce, dětmi Františky Slavatové, se Zachariášem z Hradce či jeho chotí Kateřinou.

Seznámí se také s Janem Hvězdou z Vicemilic, s manželkou hraběte Podstatského z Prusínovic nebo s lékařem Janem Pavlem Bílkem a Janem Evangelistou Kyptou.

Scénář přímo vychází z místních dějin

"Lidé budou vtaženi do malých příběhů těchto někdy už zapomenutých historických postav. Zúčastní se oslav tradičních svátků - Vánoc, Velikonoc, svatby, křtin i masopustu," uvedla Vaníčková.

Scénář projektu vychází z místních dějin. Hlavní postavy nejsou smyšlené, v určité míře zasáhly do událostí kraje. Jednotlivé obrazy na sebe časově přímo nenavazují, ale průvodce představovaný postavou Času návštěvníka vždy úvodním slovem zavede do určité historické situace.

Pořadatelem akce je Muzeum Vysočiny Jihlava. Hereckou účast potvrdilo na 35 dobrovolníků z místních amatérských i profesionálních divadel. Vystoupení režíruje herec Horáckého divadla v Jihlavě Milan Šindelář. Atmosféru starých dob vytvoří na hradním nádvoří trhovci a malé řemeslné tržiště.

 

Právě se děje

Další zprávy