Na Vysočině zruší 213 autobusových spojů

Tereza Černá
6. 5. 2011 5:03
Starostové dotčených obcí většinou přiznávají: Těmi spoji skutečně nikdo nejezdil
Jde skutečně o spoje, kterými nikdo nejezdil, shodují se většinou starostové
Jde skutečně o spoje, kterými nikdo nejezdil, shodují se většinou starostové | Foto: Zuzana Hronová

Jihlava - Přesně 213 spojů přestane od 12. června jezdit v kraji Vysočina. Na svém zasedání schválilo jejich zrušení  krajské zastupitelstvo.

Na konci minulého roku si nechalo prověřit na tisíc spojů, aby zjistilo, které jsou nejvíc ztrátové. Především jde o noční, posilové, nájezdové  či vratné spoje. Většinou jimi nikdo nejezdil.

"S výsledky (šetření) jsme seznámili starosty všech obcí, kterých se změna dotkne. Měli možnost se k věci vyjádřit. Zaznamenali jsme pouze jedno negativní stanovisko od starosty, který ani na jednom z předchozích jednání nebyl," popsal situaci náměstek hejtmana Libor Joukl.

Starostové: Těmi spoji nikdo nejezdil

Změna se dotkne velké většiny obcí  na Vysočině. Jedna večerní linka by se měla rušit například na lince Pacov - Mezilesí, na jejíž trase leží i Salačova Lhota. "Jezdí s ní málo lidí, takže postoj kraje chápu, i když vždycky, když se něco ruší, je to obyvateli vnímáno negativně," komentoval situaci starosta obce Martin Malina.

Úplně však spoj zrušen nebude, Salačova Lhota se společně s dalšími dvěma obcemi a krajem Vysočina domluvili, že zůstane zachován středeční a páteční spoj a obce se budou na jeho financování podílet.

Starostové obcí jsou se situací  většinou srozuměni, většina postoj kraje chápe. "Jde skutečně  o spoje, kterými nikdo nejezdil. Občané se o změně včas dozví," vyjádřil se starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

A co děti, mají čím jezdit do školy?

Naopak výrazně nespokojeni jsou lidé  v Dlouhé Brtnici, měl by totiž být zrušen spoj, kterým se děti dostávají ráno do ZŠ ve Stonařově. "Pokud autobus nepojede, dojde k narušení docházky dětí z obcí  Brtnička, Dlouhá Brtnice a Pavlov do základní školy. Chceme o tom s krajem ještě jednat," nechal se slyšet starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký.

V letošním roce dojde na Vysočině  ke změnám pouze u autobusové dopravy. Té železniční se dotknou pouze minutové změny v jízdních řádech.

 

Právě se děje

Další zprávy