Ježíšův příběh hrálo za žďárskými paneláky 250 farníků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 4. 2011 5:06
Nejmladšímu byl rok, nejstaršímu přes 80 let, hru viděly ve Žďáru tisíce diváků
Žďárské pašijové hry každoročně chystá 400 lidí, hraje v nich 250 herců a sledují je tisíce diváků
Žďárské pašijové hry každoročně chystá 400 lidí, hraje v nich 250 herců a sledují je tisíce diváků | Foto: http://www.pasijezr.cz, autoři fotografií: Jiří Přichystal, František Svoboda, Jiří Pohanka

Žďár nad Sázavou - Biblický příběh o životě, utrpení, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista sehrálo v úterý ve Žďáru nad Sázavou kolem 250 lidí. Rozsahem ojedinělou pašijovou hru pod širým nebem pořádá žďárská farnost od konce 90. let. V přírodním areálu v sídlišti Libušín sledovaly představení i tentokrát tisíce diváků.

Podle Petra Krábka z organizačního týmu se farníci snaží lidem před Velikonocemi přiblížit atmosféru děje, který se odehrál před 2000 lety. "Když si někdo přečte pašije, tak mu třeba spousta věcí není jasná," vysvětlil.

Děj hry Co se stalo s Ježíšem se začal odvíjet na počátku Ježíšova veřejného působení. Následovaly dramatické události, které si křesťané připomínají o velikonočních svátcích. Velkopáteční scéně dominoval na pahorku skoro čtyřmetrový dřevěný kříž s ukřižovaným. Vyvrcholením hry bylo zjevení Ježíše v bílém rouchu po jeho vzkříšení z mrtvých.

Kvůli hře se farníci scházeli od počátku března. Šilo se kolem 60 nových kostýmů. Část herců se mění, nové oblečení potřebují i odrůstající děti.

Herci: Od miminek po starce

"Do hry jsou zapojeny všechny věkové kategorie farníků," poznamenal Krábek. Nejmenšímu letošnímu účastníku byl sotva rok, objevil se s matkou v davových scénách. Zúčastnili se i více než osmdesátiletí herci. Stejné je řadu let obsazení hlavních rolí, Ježíše a Jidáše.

Do příprav se dohromady zapojilo asi 400 lidí, kromě herců to byli i osvětlovači a zvukaři. Stovka dobrovolníků pomáhala při sobotním stavění kulis, vyrobených hlavně ze dřeva, dřevotřísky a sololitu. Bizarní kulisu příběhu tvoří rovněž nedaleko stojící panelové domy.

Jak upozorňují autoři projektu, zúčastnění herci si ztvárněním jednotlivých postav rovněž "prožili svůj velikonoční pašijový příběh". Nejde o divadlo, ale o evangelizaci.

Žďárská tradice pašijové hry, tedy dva tisíce let starého příběhu o životě, utrpení, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista,začala v roce 1998. Od té doby se hra dvakrát neuskutečnila kvůli špatnému počasí. V roce 2008 se představení hrálo dokonce na sněhu, který napadl v den produkce.

Představení se koná dva dny před Zeleným čtvrtkem, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly. Následuje Velký pátek s ukřižováním. Zmrtvýchvstání se slaví na Boží hod velikonoční, který letos připadá na neděli 24. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy