Třebíč doufá, že na provozu MHD ušetří až 100 milionů

ČTK ČTK
30. 3. 2011 12:50
Radnice se dohodla s provozovatelem na snížení úhrad prokazatelných ztrát

Třebíč - Smlouva o snížení úhrady prokazatelných ztrát, kterou uzavřela třebíčská radnice s provozovatelem městské hromadné dopravy firmou Trado Mad, by měla do roku 2016 přinést do městské pokladny až 100 milionů navíc.

Provozovatel je dceřinou společností dopravního koncernu Icom transport. Úhrady byly smlouvou z roku 2008 stanoveny pevně až do roku 2016, teď se ukazuje možnost výrazných úspor.

"Trado Mad uspěl v roce 2008 jako jediný účastník ve výběrovém řízení se značně tvrdými podmínkami. Ceny rozpočítané na jednotlivé roky proto byly kvůli očekávaným rizikům výrazně nadhodnocené," řekl Pacal.

Ceny budou klesat každý rok

Firma podle něj ceny nadhodnotila, protože nemohla předvídat růst cen pohonných hmot ani vývoj inflace a spotřební daně. "Po dvou letech firma zjistila, že je schopna výrazně ušetřit," řekl místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Letos mělo město podle smlouvy uhradit 42,5 milionu korun, díky dohodě však zaplatí jen 34 milionů korun. "Ceny budou klesat každý rok, v příštím roce místo 46 milionů zaplatíme jen 31 milionů korun," dodal Pacal.

Podle Jana Varhaníka z vedení společnosti Icom transport je jedním z důvodů snížení nákladů mimo jiné i vybudování vlastní čerpací stanice. "To nám umožní tankovat pohonné hmoty za nákupní ceny s úsporou až pěti korun na litr," řekl Varhaník. Náklady na opravy vozidel podle něj snižuje pravidelná obnova vozového parku.

Úspory firma nabízela i předchozímu vedení

Podle generálního ředitele Icom transport Zdeňka Kratochvíla společnost nabídla možnost výrazných úspor už minulému vedení města v roce 2010. "Dodnes jsme nepochopili, proč tehdejší vedení radnice odmítlo vést s námi konkrétní jednání," prohlásil Kratochvíl. Obyvatelé Třebíče si podle něj na kvalitu služeb nikdy nestěžovali.

Trado Mad ročně v Třebíči na devíti linkách přepraví přibližně čtyři miliony cestujících. Dopravce za rok ve městě najezdí kolem 900 tisíc kilometrů. Dopravní uskupení ICOM transport, a.s., vlastní 1400 vozových jednotek a zaměstnává 2000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy