Na Vysočině objevili virus H1N1, mladík je v nemocnici

ČTK ČTK
16. 11. 2010 13:27
Virus může vyvolat komplikace hlavně u mladších lidí
Mladík skončil se zápalem plic v jihlavské nemocnici
Mladík skončil se zápalem plic v jihlavské nemocnici | Foto: Ludvík Hradilek

Jihlava - Na Vysočině se v minulých dnech objevil letošní první případ onemocnění pandemickým virem H1N1, tedy prasečí chřipkou.

Osmnáctiletý student z Jihlavy skončil se zápalem plic v nemocnici.

Virus představuje nebezpečí pro seniory, ale hlavně pro mladé lidi. Prevencí proti onemocnění je očkování, protože protichřipková vakcína tento pandemický virus obsahuje, řekla krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

"Tato varianta pandemického viru může hlavně u mladších pacientů vyvolat nebezpečné komplikace. U starších lidí lze předpokládat, že se s ním už setkali v 70. letech minulého století," uvedla Dvořáková.

Očkování jako nejdůležitější preventivní opatření podle epidemiologů veřejnost stále podceňuje. Je důležité hlavně pro pacienty s chronickými nemocemi dýchacího systému, srdce, cév, ledvin a jater, s cukrovkou a poruchami imunity.

Počet případů virových onemocnění je zatím na Vysočině hluboko pod hranicí epidemie. "Pokud se však v příštích dnech výrazněji ochladí, lze předpokládat, že případů bude přibývat," uvedla Dvořáková. Epidemiologové mají proti sezónním chřipkám několik druhů vakcín, mezi nimi i novou vakcínu s krátkou jehlou, která se aplikuje pouze do kůže.

 

Právě se děje

Další zprávy