Vedl sdružení 'Heřman zpátky na radnici'. A je tam

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 10. 2010 22:25
V Třebíči se stal malý zázrak. Malé strany jdou k moci, velké do opozice, Heřman bude starostou
Nastávající starosta Třebíče Pavel Heřman
Nastávající starosta Třebíče Pavel Heřman | Foto: hermanzpatkynaradnici.cz

Třebíč - Radnici v Třebíči povedou čtyři sdružení nezávislých kandidátů spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Podle v pátek uzavřené dohody se třebíčským starostou stane Pavel Heřman, lídr druhého nejúspěšnějšího volebního seskupení Heřman zpátky na radnici!.

Vítězní sociální demokraté skončí v opozici, stejně jako ODS, komunisté a lidovci.

Heřman byl v minulosti starostou Třebíče dvě funkční období. Po zvolení senátorem na funkci začátkem roku 1998 kvůli pracovní zaneprázdněnosti rezignoval.

Dojednaná koalice šesti stran bude mít v sedmadvacetičlenném městském zastupitelstvu 15 hlasů. Posty místostarostů by měli obsadit Pavel Pacal (Pro Třebíč) a Milan Zeibert (Břehy). Místo třetího místostarosty bude rozděleno na dva poloviční úvazky, o něž se podělí Marie Černá (Třebíč - můj domov) s Pavlem Svobodou (TOP 09).

Koalici ještě čekají další jednání o společném programu.

Ve volbách se nyní do třebíčského zastupitelstva dostalo deset stran. Nejúspěšnější ČSSD má pět mandátů, Heřman zpátky na radnici čtyři, KSČM a Pro Třebíč po třech. TOP 09, ODS, Věci veřejné, KDU-ČSL a sdružení Břehy a Třebíč - můj domov mají v zastupitelstvu po dvou křeslech.

Ostří hoši vs. Heřman

Dosavadní třebíčskou radnici "proslavil" pořad Reportéři ČT. Když David Macháček točil reportáž o zdejších machinacích s obecním majetkem, jeho štáb místní politici napadli. Od té doby se pro ně vžil název „Ostří hoši z Třebíče“ (koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL).

Seskupení Heřman zpátky na radnici! působilo minulé čtyři roky v opozici a podivné poměry na třebíčské radnici tvrdě kritizovalo.

"Uplynulé čtyři roky nám dovolily nahlédnout mnohem podrobněji do dění na třebíčské radnici. Závěry plynoucí z této zkušenosti jsou hrozné. Pokud jsme před minulými volbami kritizovali neprůhlednost a nekomunikativnost, je nutno v současné chvíli připočítat aroganci, nekompetentnost, agresivitu, špatné hospodaření a téměř naprosté selhání při získávání prostředků z EU," sdělují své dojmy ze čtyř let v opozici Heřman a spol.

 

Právě se děje

Další zprávy