Vysočina hledá autobusy, které zruší. Bude jich až 20 %

Michal Kalina
12. 10. 2010 14:07
Kvůli úsporným opatřením chce zrušit kraj Vysočina vybrané autobusové spoje
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Kraj Vysočina pověřil starosty na Jihlavsku, aby vytipovali méně vytížená autobusová spojení, která by se dala zrušit. Mají si nechat vypracovat studie, ve kterých navrhnou omezení či zrušení spojů.

"V rámci šetření musíme hledat všechny výdaje, které je možné snížit. Nyní provádíme revize nejenom v autobusových spojích," upřesnil náměstek hejtmana Libor Joukl pro Jihlavský deník.

Podle něj obce nepřijdou o hlavní spoje, kterými jezdí lidé do práce nebo školy. "Troufám si říct, že se budou pravděpodobně rušit jenom nevytížené spoje," dodal k tomu Joukl.

Podle hejtmanova náměstka mají starostové navrhnout snížení autobusové dopravy od jednoho do dvaceti procent. Snaha krajského úřadu ale mezi některými z nich vyvolala nevoli.

"Bylo nám řečeno, že paušálně se zruší až dvacet procent dopravní obslužnosti. Takže ty, které platí kraj, zaniknou a budou si je muset platit obce," sdělil deníku starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wolf, podle kterého se omezení dotkne především menších obcí.

Šetření v autobusové dopravě se ale netýká jen Jihlavska, k úsporným opatřením dojde v celém kraji.

Tisková mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová ale ujišťuje, že základní spoje zůstanou zachovány.

 

„Kraj Vysočina v rámci svého připravovaného rozpočtu na rok 2011 zatím nepočítá s omezením základní dopravní obslužnosti v rámci celého regionu. V případě možného zrušení železniční trati Moravské Budějovice - Jemnice je připraven vlakové spojení nahradit nutným počtem nových autobusových spojů," uvedla Svatošová.

 

Právě se děje

Další zprávy