Obchvat Moravských Budějovic hotov. Plánoval se 11 let

ČTK ČTK
10. 10. 2010 13:26
Městu se uleví od aut, obchodníci se ale bojí odlivu turistů
Obchvat Moravských Budějovic
Obchvat Moravských Budějovic | Foto: www.mbudejovice.cz

Moravské Budějovice - Na obchvat Moravských Budějovic dlouhý 6,5 kilometru vyrazili v sobotu chodci, cyklisté i in-line bruslaři. Za krásného počasí si prohlédli aktuálně největší silniční stavbu na Vysočině, která bude stát zhruba 1,2 miliardy korun.

Obchvat zklidní dopravu na silnici I/38, která míří středem města do Znojma a Rakouska. Denně po ní projede na 20 000 aut, řekl starosta města Vlastimil Bařinka. Stavba začala v květnu 2008, pro motoristy se otevře 27. října.

"Hlavním přínosem obchvatu je, že zklidní dopravu ve městě o zhruba 7000 aut denně. Na trase do Znojma ji potom zrychlí. Podnikatelé ale mají obavy, že ubude turistů a klesnou tržby v památkových objektech, v obchodech i ubytovacích zařízeních, že se Budějovice, tak jako jiné obce s obchvatem, stanou mrtvým městem," uvedl starosta.

Stavba obchvatu se chystala řadu let. V roce 1999 byla zpracována technická studie, schválen investiční záměr a zpracováno hodnocení vlivů na životní prostředí EIA. V říjnu 2002 bylo vydáno územní rozhodnutí, pak se uskutečnil podrobný geotechnický průzkum.

Součástí stavby byly dvě mimoúrovňové křižovatky, pět mostů o celkové délce 230 metrů, přeložky silnic, vybudování vizuálního valu o délce 140 metrů a protihlukové zdi o délce 300 metrů. Přeloženo muselo být vedení vodovodů a plynovodů. Vytěženy a jinde navezeny byly tisíce tun materiálu.

Obchvat začíná těsně za zástavbou obce Litohoř, kde se na křižovatce odklání od silnice I/38, za Lažínkami se na ni opět napojuje.

 

Právě se děje

Další zprávy