Obyvatelé Ústí chtějí referendum o hazardu

ČTK ČTK
13. 1. 2014 11:41
Občanská iniciativa Ústí BEZ hazardu chce referendum uspořádat letos na podzim.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Ústí nad Labem - Občanská iniciativa Ústí BEZ hazardu usiluje o to, aby se v Ústí nad Labem na podzim konalo referendum o nulové toleranci heren s výherními hracími automaty. Potřebuje k tomu osm tisíc podpisů, s jejich sběrem začala nedávno. Informoval o tom Václav Pištora z občanské iniciativy.

"Naše iniciativa Ústí BEZ hazardu chce na podzim roku 2014 uspořádat místní referendum o nulové toleranci heren s automaty na území města Ústí nad Labem. Jako nejvhodnější termín se nám jeví komunální volby 2014, během kterých se očekává vyšší účast nežli u voleb ostatních," uvedl Pištora.

Dodal, že hazard je jev, který lidé na podzimním Fóru zdravého města označili jako ten, který jim v Ústí nejvíc vadí.

Pištora připomněl, že iniciativa musí podle zákona sesbírat deset procent podpisů oprávněných voličů v Ústí nad Labem, aby referendum město vyhlásilo. "Jde zhruba o 8000 podpisů, petici jsme právě spustili a petiční archy se nám plní prvními jmény," sdělil.

Zmínil také, že referendum o nulové toleranci heren vyvolávají lidé v dalších městech, například v Teplicích, Karlových Varech nebo v Praze 8.

"Stále počítáme s účastí v magistrátní skupině s názvem Hazard, do které nás primátor města Vít Mandík pozval, a rádi se budeme podílet na jednáních vedoucích ke skutečně zásadní regulaci heren. V případě, že výsledek jednání s magistrátem bude pouze kosmetická regulace heren s automaty, budeme realizovat referendum a potřebný počet podpisů je důvod, proč sbíráme již teď," vysvětlil Pištora.

Nyní povoluje vyhláška v Ústí nad Labem provoz výherních automatů na 109 místech. Letos se v rozpočtu města počítá s příjmem více než 50 milionů korun získaných z odvodů z výherních automatů, o pět milionů více než v roce 2013.

Občanská iniciativa však namítá, že Ústečané podle odhadů ročně v hernách utratí až miliardu korun.

"Velká část těchto peněz jsou prohrané sociální dávky, které budou chybět, a peníze z trestné činnosti, kterou si gambleři peníze na automaty opatřují," uvádí se na webových stránkách iniciativy.

 

Právě se děje

Další zprávy