Možnosti ROP severozápad nestačí na žádosti o dotace

ČTK ČTK
26. 12. 2013 22:06
Byly podány žádosti za 6,8 miliardy korun, k dispozici jsou 5,3 miliardy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem/K.Vary - Žádosti o dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad přesahují jeho možnosti. 

V deseti výzvách, které na podzim program vypsal pro Ústecký a Karlovarský kraj, byly podány žádosti dohromady za bezmála 6,8 miliardy korun. K dispozici je však jen asi 5,3 miliardy. 

"Je jasné, že nebude možné uspokojit všechny žadatele, podporu získají nejlépe hodnocené projekty," sdělil ve čtvrtek předseda regionální rady Petr Navrátil.

Nejvíc peněz by mělo jít na rozvoj dopravní infrastruktury, kde byly podány žádosti dohromady za více než 2,8 miliardy korun, dalších více než 600 milionů korun představují žádosti o dotace na projekty z oblasti zlepšení dopravní obslužnosti včetně výstavby cyklostezek.

Téměř 1,3 miliardy korun žádají na svou revitalizaci obce a malá města. "O dalších 480 milionů požádala statutární města, která předložila dílčí projekty spadající do integrovaných plánů rozvoje," doplnil mluvčí ROP Vojtěch Krump.

Rozdělování dotací z ROP Severozápad se v roce 2012 zastavilo kvůli machinacím a obnoveno bylo až letos v srpnu. 

"Po obnovení činnosti byly příjemcům ve velmi krátkém čase proplaceny prakticky všechny dotace, které jim operační program dlužil, tedy více než tři miliardy korun," řekl Navrátil. 

Nové žádosti nyní procházejí kontrolou přijatelnosti a formálních náležitostí. Losováním pak budou projektům přiřazeni externí hodnotitelé, kteří je posoudí a obodují. Právě bodové hodnocení bude podkladem pro rozhodnutí o přidělení dotace.

V souvislosti s machinacemi v ROP Severozápad obžaloval minulý týden státní zástupce osm lidí z poškozování finančních zájmů Evropské unie nebo zneužití pravomoci úřední osoby. 

Mezi žalovanými jsou někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) nebo bývalí ředitelé úřadu regionální rady Pavel Markvart, Petr Vráblík a Petr Kušnierz. Podle ministerstev financí a pro místní rozvoj způsobili škody za stovky milionů korun, ministerstva se proto připojila k trestnímu řízení s požadavkem na náhradu škody. Za chyby při rozdělování ale zaplatí i kraje - Karlovarský kraj přijdou korekce na zhruba 308 milionů a Ústecký na 598 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy