Karlovarský dopravce bude 10 let jezdit i na Ústecku

ČTK ČTK
17. 11. 2013 9:00
Zakázku kraje získaly Autobusy Karlovy Vary také na Chomutovsku a Šluknovsku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DPP

Ústí nad Labem - Karlovarský dopravce bude od roku 2015 deset let provozovat autobusové linky v oblasti Mostecké pánve. Informoval o tom Ústecký kraj. Zakázku kraje získala firma Autobusy Karlovy Vary také na Chomutovsku a Šluknovsku. Kraj postupně vypisuje veřejné zakázky na všechny oblasti, zatím je přibližně v polovině.

"Radní rozhodli o výběru nejvhodnější nabídky uchazeče, jehož nabídka byla vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější. Komise hodnotila sedm nabídek," uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Dopravce bude jezdit za 25,89 koruny za kilometr. Celkem kraj objem zakázky odhadl na 284 milionů korun.

Stejný dopravce získal zakázku na zajištění dopravní obslužnosti na Šluknovsku a Chomutovsku. V nejsevernějším českém regionu kraj odhadoval původně hodnotu zakázky na 558 milionů korun, vítěz nabídl cenu o 87 milionů korun nižší. Na Chomutovsku bude firma jezdit deset let za 234 milionů korun, tedy o 43 milionů levněji, než kraj odhadoval. Přidělená je už také zakázka na dopravní obslužnost Dolního Poohří. Zajistí ji firma ČSAD Slaný za 578 milionů korun, kraj ušetří oproti odhadu 97 milionů.

Nově kraj vypsal zakázky na oblast Bíliny, Litvínova a Ústecka.

"Rozhodujícím faktorem je ekonomická výhodnost nabídky, jejíž významnou složkou bude cena dopravního výkonu. V rámci zakázky zadavatel specifikoval řadu podmínek, z nichž pro cestující bude atraktivní zejména fakt, že dopravce musí zajistit dopravu novými nízkopodlažními a klimatizovanými vozy vybavenými moderním odbavovacím a informačním systémem," napsal kraj v tiskové zprávě. Ten pak má umožnit zavedení integrovaného systému, do kterého se mají podle hejtmana zapojit i železniční dopravci.

Kraj počítá s tím, že dopravce za deset let ujede na Bílinsku a Litvínovsku více než 1,422 milionu kilometrů za rok, nabízí mu za to 455 milionů korun. Zakázka na deset let pro Ústecko počítá se 710 miliony korun, na Vejprtsku s 304 miliony korun a Lounsku s 448 miliony korun.

"Pokud by to za tu cenu jezdit nedokázali, tak víc nedostanou," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Někteří neúspěšní uchazeči napadli už dříve ukončená výběrová řízení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle hejtmana zatím nepravomocně zastavil všechna správní řízení pro oblasti Dolní Poohří, Šluknovsko a Chomutovsko.

 

Právě se děje

Další zprávy