Starosta Litvínova: Postup policie a sociálky vyšetříme

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
17. 9. 2013 19:00
Milan Šťovíček prověří jednání sociálky a jakým způsobem se video dostalo na internet.
Kontrola v Janově a Litvínově.
Kontrola v Janově a Litvínově. | Foto: E-Mostecko.cz

Praha - Starosta Litvínova Milan Šťovíček (STAN) prověří, jakým způsobem se na internet dostalo video, na němž pracovníci sociální služby Litvínov v doprovodu městské policie a reportéra s videokamerou provádí náhodné kontroly u problémových převážně romských rodin v Janově a Litvínově.

"Rada města tento případ zatím neprojednávala. Prověřím ale, proč tam byla videokamera a kdo pořizoval záznam. Překvapuje mě, že by si městská policie někoho zvala," reagoval Šťovíček na případ, o kterém informoval deník Aktuálně.cz v pondělí.

Velitel městské policie Litvínov Aktuálně.cz sdělil, že video ze serveru E-Mostecko.cz pořídil reportér, který byl ke kontrole přizván. "Zveřejnil ho na vlastní zodpovědnost," řekl.

Podle Martina Kliky, ústeckého radního pro oblast bezpečnosti a sociálních věcí a bývalého velitele Litvínovské policie, je přitom přítomnost novináře možná, ale pouze v některých případech.

"Je běžné, že novináři jsou přizvání k akcím v rámci bezpečnostního pořádku. Nechci nyní hodnotit, zda strážníci v tomto konkrétním případu porušili zákon, to musí vyhodnotit město. Z mého pohledu bych to ale bral jako neetické," komentoval přítomnost novináře Klika.

Postup policie se nezamlouvá ani vládní Agentuře pro sociální začleňování, která s litvínovským sociálním odborem dlouhodobě spolupracuje. "Pro agenturu je to jednoznačně šikanózní přístup, kdy došlo z hlediska činnosti městské policie k porušení řady předpisů a možná i zákonů. Pochybnosti máme i nad samotným výkonem sociálně právní ochrany dětí," říká ředitel agentury Martin Šimáček. 

"Ještě větší problém je přizvání novináře či kameramana, který celou věc, která by měla probíhat v režii sociálně právní ochrany dětí, natáčí a následně zveřejní. To je naprosto absurdní," dodává.

Šťovíček: Rodiny musely být o kontrole předem informovány

Právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota v pondělním komentáři pro Aktuálně.cz upozornila, že zarážející není pouze přítomnost novináře, ale i samotný postup pracovníků sociálního odboru a městské policie. Ti podle ní překročili své pravomoci.

Rodinám totiž nebylo vysvětleno, o jakou kontrolu se jedná, a nebyly poučeny o svých právech a policisté do bytu vstoupili bez povolení. Advokátka dále uvedla, že sociální služba neměla oprávnění provést vyšetření na přítomnost drog a alkoholu v krvi, protože k němu nebyl jasný důvod. Přítomností novináře u kontrol navíc městská policie podle Candiglioty fakticky umožnila zásah do soukromí rodin.

Ke komentáři právní ředitelky ligy se v úterý ráno litvínovský starosta Šťovíček odmítl vyjádřit s odvoláním, že video zatím neviděl. "Video jsem neviděl a nevím, jak je sestříhané. Kontroly našimi sociálními pracovníky probíhají pouze u takových rodin a osob, které jsou dlouhodobě sledované. Sociální pracovníci s rodinami pracují, takže oni museli dopředu vědět, že přijde kontrola. Nevěřím, že by kontroly probíhaly bez souhlasu rodin," řekl. 

"Pokud kontrola proběhla ve večerních hodinách, tak z toho důvodu, že přes den je sociální pracovníci nezastihli. Nevidím jiný důvod, proč by večer chodili. Sociální pracovnice si naopak potřebuje tyto věci vyřídit přes den v pracovní době. Já si myslím, že je nezastihli doma, tak proto tam šli ve večerních hodinách. To já prověřím, teď samozřejmě říkám, to, co si myslím, protože jsem video neviděl," dodal.

Redakce Aktuálně.cz proto Šťovíčkovi odkaz na video zaslala. Starosta se k němu ale zatím nevyjádřil.

Trestní oznámení se zatím podávat nebude

Šimáček z Agentury pro sociální začleňování ale Aktuálně.cz sdělil, že na úterním jednání se starostou Litvínova a jeho týmu se právě video stalo hlavním tématem hovoru. 

"Vyslechl jsem si ospravedlnění, že se jedná o rutinu a na videu je dlouhodobý klient sociálně právní ochrany. Dále jsme se bavili o metodě práce sociálních pracovníků a domlouvali se, že jako agentura pomůžeme šéfce a vedení města připravit tréning, aby jednak sociální pracovníci a jednak městská policie zvládli tyto situace," řekl ředitel agentury.

Podle Šimáčka agentura nezvažuje, že by na postup městské policie a sociálního odboru podala trestní oznámení. "Tady si myslím, že svoji roli musí jednoznačně sehrát pracovníci neziskovek působící v tom místě. V případě, že by rodina z toho chtěla vyvodit nějaké důsledky, tak by jim měla být oporou," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy