Ústecký kraj rozjíždí s ministerstvem kotlíkové dotace

ČTK ČTK
25. 4. 2013 14:56
Lidé budou moci žádat o příspěvek na výměnu zastaralého kotle na tuhá paliva za ekologičtější
Lidé v Ústeckém kraji budou moci žádat o příspěvek na výměnu zastaralého kotle na tuhá paliva za ekologičtější.
Lidé v Ústeckém kraji budou moci žádat o příspěvek na výměnu zastaralého kotle na tuhá paliva za ekologičtější. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Ústecký kraj a ministerstvo životního prostředí chystají společný program na podporu ekologičtějšího vytápění.

Lidé budou moci žádat o příspěvek na výměnu zastaralého kotle na tuhá paliva za ekologičtější. Krajské zastupitelstvo zřídilo fond, který bude spravovat peníze vyčleněné krajem na financování programu. Informoval o tom mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Program už funguje v Moravskoslezském kraji, o takzvané kotlíkové dotace budou moci žádat i lidé ve Středočeském kraji.

"Předmětem programu bude podpora výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu nebo uhlí a biomasu na území Ústeckého kraje," uvedl Rytíř.

První výzva, ve které se lidé budou moci o příspěvek ucházet, bude vyhlášena v červenci. Ústecký kraj v ní počítá s finanční spoluúčastí do maximální výše pěti milionů korun.

Tyto peníze bude spravovat nově zřízený Fond životního prostředí Ústeckého kraje. Stejnou sumu by mělo poskytnout i ministerstvo, a to prostřednictvím Státního fondu pro životní prostředí.

"Žadateli bude po splnění požadovaných podmínek poskytnuta jednorázová investiční dotace ve výši 40 000 korun," dodal Rytíř.

Je to přibližně polovina nákladů na nový kotel. První výzva by tak mohla přispět k výměně 250 kotlů. Dotační program je určen fyzickým osobám, především pro zlepšení vytápění v rodinných domech.

Kraj se s ministerstvem o žádosti podělí, každý z nich poskytne prostředky na polovinu z nich. Zda budou vyhlášeny i další výzvy, záleží na zájmu lidí.

"Pokud budou mít lidé zájem, otevře se druhá, případně třetí etapa," uvedl před časem hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Rytíř v této souvislosti připojil, že na základě zkušeností z Moravskoslezského kraje se očekává spíše převis poptávky.

Program takzvaných kotlíkových dotací začal v Moravskoslezském kraji loni v únoru. Je o ně velký zájem, proto se tam právě nyní rozdělují už potřetí, připraveny jsou finance i na čtvrtou výzvu.

 

Právě se děje

Další zprávy