Další problém na severu. Litvínov musí vrátit 4 miliony

Eliška Bártová Eliška Bártová
14. 4. 2013 11:30
Důvodem jsou chyby ve výběrových řízeních, město chce žalovat firmu, která zakázku připravila
Opravenou Citadelu otevřel tehdejší starosta Daniel Volák (uprostřed), místostarosta Martin Klika (druhý zleva)a předseda regionální rady Severozápad Jiří Šulc (první zprava).
Opravenou Citadelu otevřel tehdejší starosta Daniel Volák (uprostřed), místostarosta Martin Klika (druhý zleva)a předseda regionální rady Severozápad Jiří Šulc (první zprava). | Foto: ROP Severozápad

Litvínov - Před pěti lety se na litvínovské radnici radovali z téměř 60milionové evropské dotace na rekonstrukci kulturního střediska Citadela. V závěru loňského roku se ale představitelům severočeského města orosila čela. Úřad regionální rady našel ve výběrových řízeních chyby a nařídil Litvínovu dotaci vrátit.

Nakonec se sice vyjednáváním podařilo pokutu snížit na 4 miliony, přesto je to pro město citelný zásah.

"Je to pro nás velmi nepříjemné, ale zároveň jsem rád, že nemusíme platit desítky milionů, což původně ROP požadoval," uvedl starosta města a poslanec Milan Šťovíček. "Nejsme si ale vědomi žádných pochybení, vše probíhalo pod kontrolou ROPu."

S tehdejším starostou Danielem Volákem (ODS) se shodují v tom, že průběh stavby už dříve kontrolovaly dotační úřad i kraj a neshledaly žádná pochybení.

"V žádném případě jsme se ničeho nedopustili," řekl Aktuálně.cz Volák, jenž nyní působí jako náměstek ministra spravedlnosti. "Stavba splnila svůj účel, neztratila se tam ani koruna. Považuji to za kampaň evropských úředníků. Ať si trhnou nohou."

Žaloba na firmu

Podle informací deníku Aktuálně.cz připravovala napadené zadávací řízení pro město firma ROPRO. Tu si Litvínov najal na administraci projektu kvůli nejnižší ceně, kterou nabídla - šlo o necelých 50 tisíc korun.

Podle auditu Úřadu regionální rady se ale staly při výběrových řízeních chyby, například ty, že dodatečné práce byly zadány bez veřejné soutěže nebo že někteří z uchazečů nesplnili kvalifikační požadavky.

Čtyři miliony korun pokuty za tyto chyby zaplatil Litvínov na konci února ze svého rezervního fondu. Zároveň vyzval firmu ROPRO k náhradě škody. Ta ale na výzvu nereagovala a město se rozhodlo společnost zažalovat.

"Nejsem schopen říci, zda tam bylo z naší strany nějaké zásadní pochybení," uvedl současný majitel firmy Václav Kotora. "V tuto chvíli jednáme s městem a ještě není nic ukončeno," reagoval na otázku, zda firma peníze městu zaplatí.

Bývalý vlastník firmy z éry zmíněné zakázky Michal Petřík už ve společnosti od loňského roku nepůsobí a svůj mobilní telefon nezvedá. Odešel pracovat na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kde však na začátku března na vlastní žádost skončil.

Cesta ze Severozápadu

Firma ROPRO vznikla pouze půl roku předtím, než byl litvínovský projekt zahájen. Z počátku se k vlastnictví hlásil už zmíněný právník Petřík, jenž působil jako asistent ústeckého poslance za ČSSD Petra Červenky.

Jméno firmy se objevuje také u dalších dotací programu Severozápad, který byl v loňském roce po kritice Evropské komise pozastaven. Petříkova firma stála například za administrací stavby jedné z nejdražších cyklostezek v Česku, kde kilometr trasy přišel na 12 milionů korun. Podílela se také na přípravě zadávacího řízení části projektu Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani, kde stavba kilometrového nábřeží vyšla podle informací z Ústeckého kraje na 191 milionů korun. Sdružení Naši politici částku vyčíslilo až na 215 milionů.

ROPRO také organizovalo zakázky pro Krajskou zdravotní.

Litvínovskou zakázku, pro niž firma ROPRO organizovala výběrové řízení, získala společnost Stavby Holding cz. Byla založena v den zahájení litvínovského projektu rekonstrukce Citadely a do soutěže o zakázku šla ve spojení s firmou Insky. Jak plyne z podmínek tendru, samostatně by nejspíš nesplnila požadavky na reference a obrat.

Firmu ještě v roce 2009 podle údajů v obchodním rejstříku vlastnili Jiří Ježek, Jaroslav Volmut a mezi majiteli byl uveden také Ahmad Raad. Ten však nyní redakci Aktuálně.cz sdělil, že byl v dokumentech uveden omylem. Nyní vlastní 90% akcií kyperská firma Esparada limited.

 

 

Právě se děje

Další zprávy