Další politik s minulostí v StB má odstoupit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 2. 2013 20:05
Temná minulost dotlačila k rezignaci za poslední dva dny dva politiky
Václav Kučera, předseda jihočeského klubu KSČM a radní Jihočeského kraje
Václav Kučera, předseda jihočeského klubu KSČM a radní Jihočeského kraje | Foto: KSČM Jihočeský kraj

Ústí nad Labem/České Budějovice - Minulost spjatá s prací u nechvalě proslulé Státní bezpečnosti (StB) se v Česku ani více jak 23 let po sametové revoluci neodpouští. Nezřídka je pak politik donucen veřejností rezignovat.

Za poslední dva dny informovala média hned o dvou takových případech - po kancléři Ústeckého hejtmana má příští týden rezignovat i jihočeský krajský radní Václav Kučera.

Podle informací deníku Právo Václav Kučera (KSČM) příští týden rezignuje na svůj post ve vedení kraje. Listu to potvrdil zdroj dobře informovaný o probíhajících jednáních mezi ČSSD a KSČM. měla na místě uvolněného radního nahradit Hana Rodinová (KSČM).

Aleš Konopásek skončil ve funkci kancléře hejtmana Ústeckého kraje. Informoval o tom v pátek. 

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) to bylo po vzájemné dohodě. Po Konopáskově odvolání někteří lidé volali už za předchozího vedení kraje, kdy dělal kancléře hejtmance Janě Vaňhové.

Vadilo jim především jeho údajné působení u komunistické Státní bezpečnosti.

"Rovnou odmítám spekulace, že pravou příčinou mého odchodu by mohla být kampaň, kterou proti mně v minulých dnech opětovně vedla některá média a za níž zřetelně vidím zájmy některých podnikatelských skupin v Ústeckém kraji," informoval Konopásek.

Jeho rezignaci potvrdil i hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). "Bylo to po vzájemné dohodě," uvedl. Konopásek podle svého vyjádření chce nyní jako soukromá osoba mít volné ruce k právním krokům proti těm, kteří se lživými a nepravdivými informacemi dotkli jeho cti.

S informací, že Konopásek pracoval pod krycím jménem Kaprál jako bývalý příslušník hlavní správy rozvědky Státní bezpečnosti, přišel už před volbami v roce 2008 předseda hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka.

Konopásek, který tehdy pracoval jako kancléř prvního ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS) novinářům k tomu dříve řekl, že se nemá za co stydět.

 

Právě se děje

Další zprávy