Česko bude pykat za chyby, přijde o 2,5 miliardy z EU

Radek Nohl Radek Nohl, Jakub Novák
6. 2. 2013 17:08
Evropská komise definitivně rozhodla, že dotační úřad ROP Severozápad přijde o peníze
Foto: Reuters

Praha, Ústí nad Labem - Dotační úřad, který rozděluje evropské peníze pro Ústecký a Karlovarský kraj, přijde o zhruba 2,5 miliardy korun.

Definitivně tak podle informací Aktuálně.cz rozhodla Evropská komise. V úterý o tom neoficiálně informovala česká ministerstva i zástupce vedení krajů.

O peníze ROP Severozápad přijde proto, že se o projektech rozhodovalo podle Bruselu netransparentně. Evropská komise vytýká dotačnímu úřadu také to, že se manipulovalo s hodnocením projektů.

Kvůli tomu také již bylo několik lidí obviněno. Na policejním seznamu je třeba bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda nebo exředitel úřadu Petr Kušnierz, který byl již za jiný případ pravomocně odsouzen.  

Hejtman: Odpovědnost není jen na krajích

To, že bylo Česko o rozhodnutí Evropské komise ve vztahu k ROP Severozápad informováno, potvrdily zdroje z ministerstva i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

Hejtman Oldřich Bubeníček.
Hejtman Oldřich Bubeníček. | Foto: Vojtěch Marek

Podle něj ale žádný oficiální dopis z Bruselu ještě nedostali. Zdroje z ministerstva ale říkají, že dokumenty od Evropské komise přijdou do České republiky během několika dnů.

"Budeme se snažit o té částce ještě jednat s ministerstvy. Myslíme si, že odpovědnost není jen na obou krajích," řekl Aktuálně.cz Bubeníček.

Takovou variantu ale už dříve zástupci obou ministerstev odmítli. České úřady nyní mají dva měsíce na to, aby řekly, zda s touto korekcí souhlasí. Pokud ano, budou platby pro tento operační program znovu obnoveny.

"Už nyní jednáme s ministerstvy o možnostech krajů podílet se na případném uhrazení plošné korekce.  Bude samozřejmě záležet i na dohodě zástupců obou regionů," prohlásil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

Brusel se nepodařilo přesvědčit

Česku se tak nepodařilo Evropskou komisi přesvědčit, aby kraje přišly o méně peněz. Brusel totiž již loni v létě do Prahy vzkázal, že regionu škrtne částku okolo 2,5 miliardy korun, kterou nyní potvrdil.

Sídlo dotačního úřadu.
Sídlo dotačního úřadu. | Foto: ROP Severozápad

Ministerstva přitom ve spolupráci s vedením ROP Severozápad udělala několik změn. Například upravila to, jak se jednotlivé projekty mají hodnotit.  Předtím totiž bylo běžné, že v poslední skupině hodnotitelů figurovali především regionální politici.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba ale region nemusí o peníze přijít.

"Pokud bude finanční korekce řídicím orgánem akceptována, mohou být takto uvolněné finanční prostředky znovu použity k úhradě výdajů nových projektů v rámci ROP Severozápad," řekl ČTK Jakob. 

"V případě, že finanční korekce akceptována nebude, provede komise finanční opravu sama a potom se jedná o tzv. čistou korekci, kdy ROP Severozápad o tyto prostředky definitivně přijde," dodal Jakob.

Fík má nábřeží. Za maxiprachy z evropských fondů, podívejte se:

Úřad má novou ředitelku

Výbor Regionální rady Severozápad ve středu potvrdil, že novou ředitelkou dotačního úřadu bude Jana Havlicová. Ta úřad dočasně vedla poté, co byl zadržen bývalý šéf Pavel Markvart.

Havlicová vyhrála výběrové řízení jednoznačně. Ke jmenování ji doporučili všichni členové hodnotící komise a v posledním kole porazila Radana Večerku a Tomáše Novotného. O křeslo ředitele bojovalo celkem 13 uchazečů.

Co říkáte na rozhodnutí Evropské komise? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na dotace?

 

Právě se děje

Další zprávy