V Krušných horách vyroste osmnáct větrných elektráren

ČTK ČTK
6. 1. 2013 15:25
U Moldavy je plánuje postavit společnost EP Renewables, někteří občané jsou proti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moldava - Větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 54 MW by mohly stát nedaleko Moldavy v Krušných horách.

Na úřední desce krajského úřadu byl zveřejněn posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Ministerstvo životního prostředí se záměrem souhlasí, již dříve tak učinila obec.

Proti stavbě jsou někteří místní občané.

Investorem je společnost EP Renewables, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku EP Energy patřící Energetickému průmyslovému holdingu.

"Na projektu stále pracujeme, budeme teď pokračovat v dalších krocích. Následovat bude územní rozhodnutí a stavební povolení," řekl za investora František Čupr.

Firma plánuje postavit 18 větrných elektráren, každou o výkonu 3 MW.

Stavba by měla začít v roce 2014

Právní moci již nabyl územní plán obce, v němž je prostor pro větrníky vymezen. Firma počítá s tím, že nejpozději v příštím roce by mohla se stavbou začít.

Proti byli v minulosti někteří místní občané, podle nichž hrozí znehodnocení krajiny. Řada z nich se také obávala hluku. Moldava má zhruba 270 obyvatel.

Místostarosta obce Tomáš Tvrdík míní, že většina lidí je pro stavbu. Moldava již uzavřela s investorem smlouvu.

"Přínos projektu je ekonomický, roční rozpočet obce je šest milionů korun, investor nám dá mnohonásobně víc, máme na to bankovní garanci," řekl Tvrdík.

Peníze od investora by Moldava podle Tvrdíka dala do vodovodu a kanalizace, opravy místních silnic či obecního domu. Čupr potvrdil, že obci náleží každoroční odměna.

"Je to určitě atraktivní částka," řekl Čupr.

Součástí stanoviska ministerstva životního prostředí jsou podmínky, které musí investor splnit ještě před započetím stavby, v jejím průběhu i po skončení.

Krušné hory jsou atraktivní lokalitou pro investory v oblasti větrných elektráren. Soukromé firmy jich původně plánovaly v Krušných Horách postavit až 600.

Podle studie, kterou si nechal zpracovat Ústecký kraj, je ale takový počet nevhodný a počet sloupů s vrtulemi by neměl přesáhnout stovku.

 

Právě se děje

Další zprávy