Domácí pyrotechnika v Teplicích utrhla muži ruku

ČTK ČTK
31. 12. 2012 17:48
Podomácku vyrobená pyrotechnika explodovala. Zraněné odvezl vrtulník a sanitka
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Teplice - Při výbuchu podomácku vyrobené pyrotechniky v Teplicích se v pondělí odpoledne vážně zranili dva lidé.

Pro jednoho přiletěl vrtulník, druhého odvezla sanitka, řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Jednoho ze zraněných přepravil vrtulník na popáleninové oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Druhý je podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. "Muž utrpěl devastující poranění horní končetiny," řekl ČTK Vondra. Kromě zranění ruky má muž i popáleniny a zůstane v péči lékařů ústecké nemocnice.

Podle serveru Novinky.cz zraněný muž o ruku přišel.

Neštěstí se stalo v městské části Řetenice kolem 14:30. "Jede tam pyrotechnik, aby místo zajistil," doplnila policejní mluvčí. Podobných úrazů se při silvestrovských oslavách každý rok stává několik. Vloni například pyrotechnika zranila nezletilého chlapce ze Svitavska.

Hasiči před neopatrným zacházením s pyrotechnikou varují pravidelně. "Vážná zranění často s trvalými následky způsobuje každý rok neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Největší nebezpečí pak představuje zejména ta podomácku vyráběná pyrotechnika," uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Hasiči proto doporučují kupovat jen "rachtejtle" opatřené návodem výrobce v českém jazyce, který informuje, jak tyto výrobky správně skladovat a používat. Tento návod by měl pak každý při odpalování pyrotechniky ve vlastním zájmu striktně dodržovat. Vloni způsobily v Česku požáry silvestrovské zapálené od pyrotechniky škody za asi 30 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy