Úředník změnil smlouvu k zakázce. Stíhá ho policie

Radek Nohl Radek Nohl
21. 11. 2012 17:37
Policisté obvinili bývalého šéfa odboru ústeckého magistrátu. Hrozí mu 3 roky vězení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Richard Matiašek

Ústí nad Labem - Policisté obvinili bývalého šéfa odboru ústeckého magistrátu, který se významně podílel na přípravě tamního územního plánu.

Dlouholetý úředník a vedoucí odboru územního plánování Luboš Pauer totiž bez vědomí radních pozměnil smlouvu mezi městem a firmou, která pro Ústí nad Labem územní plán připravovala.

Nyní ho policisté podle zjištění Aktuálně.cz podezřívají ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozí mu až tři roky vězení.

"Muž, kterému bylo sděleno obvinění, změnil část smlouvy o dílo na zakázku na provedení územního plánu města Ústí nad Labem," řekla Aktuálně.cz mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Radnice před časem odmítala, že by zákon porušila. A Pauer, který byl klíčovým úředníkem magistrátu při přípravě územního plánu, již na magistrátu nepracuje.

Jan Kvapil ze Stop tunelům.
Jan Kvapil ze Stop tunelům. | Foto: http://stoptunelum.cz

Skončil tam poté, co došlo ke sloučení několika odborů. Aktuálně.cz se ve středu jeho reakci nepodařilo získat.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala letos na začátku dubna iniciativa Stop tunelům.

"Věříme, že viník bude potrestán a že tento případ přispěje k tomu, aby úředníci jednali ve veřejném zájmu a ne ve prospěch politicko-ekonomických lobby," řekl Aktuálně.cz Jan Kvapil ze Stop tunelům.

Takhle se mění pozemky v okolí Ústí nad Labem, podívejte se:

Iniciativa přitom tvrdí, že Ústí mělo při přidělení této zakázky přijít o zhruba tři miliony korun. To se ale vyšetřovatelům podle Hyšplerové nepodařilo prokázat.

Nový územní plán je platný od začátku roku 2012. A vydělali na něm i místní politici.

Aktuálně.cz loni v létě například popsalo, jak si tehdejší člen ústecké regionální rady ODS Petr Ryšavý nakoupil v okolí Ústí levné louky, které se právě díky změně územního plánu proměnily v lukrativní stavební parcely.  

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy