Nová šéfka ROP Severozápad: Na záchranu máme pár měsíců

ČTK ČTK
25. 10. 2012 9:21
Miliardové sankce buď zaplatí oba kraje, nebo projekt skončí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Ústí nad Labem - Na vyřešení problémů okolo ROP Severozápad mají politici jen několik měsíců a je nutná co nejrychlejší dohoda.

Zástupcům samospráv a dalších žadatelů dotací to řekla Jana Havlicová, která je od konce září pověřená vedením problémového dotačního programu.

Podle předcházejícího předsedy výboru Jaroslava Komínka čekají ROP Severozápad dva možné scénáře - miliardové sankce buď zaplatí oba kraje, nebo projekt skončí. Někteří žadatelé úředníkům řekli, že oni sankce rozhodně platit nebudou.

ROP Severozápad měl rozdělit v Ústeckém a Karlovarském kraji 19 miliard korun. Zhruba 16 miliard už rozdělil, z toho asi 11 miliard proplatil.

Program je od letoška zastavený kvůli podezřelým finančním operacím a na rozdělení zbytku peněz je čas jen do konce roku 2013.

Evropská komise navrhla pro schválené projekty sankci ve výši deseti procent dotace a dalších 12,4 procenta pro už proplacené projekty.

Co přesně to znamená, o tom se přou i úředníci. Podle jednoho výkladu má zaplatit obě položky ROP Severozápad, podle druhého by měli platit jednu z nich žadatelé. Dohromady půjde o 2,5 až 3,4 miliardy korun.

"Korekce je věc v našich podmínkách nová, zatím nejsou zavedené postupy řešení," řekla žadatelům Havlicová.

Zaplacení sankce je základní podmínkou pro obnovení programu i plateb. Bez toho by operační program zřejmě nezanikl, ale už by nestihl vyčerpat ani rozdělit žádné evropské dotace.

Kraje mají dilema

Podle Havlicové mají nejúčinnější mechanismy v rukou krajští politici, kteří přijdou do funkcí teď po volbách.

"I my chceme slyšet od politiků, jak se k tomu postaví. Nejde o to, abyste ovlivnili jejich rozhodnutí, ale aby přišlo co nejdřív," řekla Havlicová žadatelům.

Kdyby kraje potřebné peníze našly ve svých rozpočtech, z nichž by to ukrojilo až šestinu, peníze by se vrátily do dotačního programu a přidaly k nerozděleným.

Pro kraje tím vznikne dilema - dát zhruba tři miliardy a pak za rok rychle rozdělit okolo šesti miliard, nebo neudělat nic.

"Ze všeho nejvíc nám chybí čas, nesmí se stát, že funkční výbor bude až v lednu. Každý měsíc je pro nás velký problém," prohlásila Havlicová.

Promluví i zájmy státu

Do sporu promluví i zájmy státu. Jeho ministerstva jsou pro regionální programy prostředníkem a peníze dostávají z Bruselu proplacené až zpětně. Umrtvení ROP Severozápad by proto byl bolestivý i pro stát.

"Spor mezi kraji a státem tu je, ale můžeme za to všichni, včetně mě, který sedím v monitorovacím výboru od začátku a asi jsem si tam nedokázal prosadit dost," řekl karlovarský politik Radan Večerka (Strana zelených).

Žadatelé, kteří získali dotaci a objednali si dodavatele, jim teď nemají z čeho zaplatit. Samosprávy si kvůli zpožděným miliardovým platbám musely vzít drahé úvěry.

Na facebooku si přisadil starosta Zubrnic Tomáš Pernekr (ODS). "Je to bezúčelné a nekonkrétní tlachání a plácání do vody. Obce a města, co se rozhodly investovat pomocí ROP do zlepšení života v jejich regionech, jsou trestány za aktivitu a odvahu do projektů zabřednout. To je hnus," napsal.

 

Právě se děje

Další zprávy