Ředitel dotačního úřadu, který je ve vazbě, byl odvolán

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
21. 9. 2012 15:56
Markvart, který je člen užšího vedení ODS, byl obviněn kvůli machinacím s dotacemi

Ústí nad Labem - V čele ústeckého dotačního úřadu skončil ředitel Pavel Markvart, který byl na začátku září obviněn a v současné době je ve vazbě.

Na svém pátečním jednání ho totiž odvolal Výbor Regionální rady Severozápad, ve kterém zasedají politici z Ústeckého a Karlovarského kraje. Deníku Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí úřadu Marcela Klíchová.

Řízením úřadu byli dočasně pověřeni vedoucí finančního oddělení Jana Havlicová a zastupovat ji bude šéf rozpočtového oddělení Michal Kinter.

"Nemůžu říct, že bych chtěla, ale někdo to dělat musí," řekla novinářům po svém pověření Havlicová.

"Čeká nás jednání na ministerstvu o dalším působení programu. Budeme se snažit o obnovení proplácení a napravení chyb, které se tu v minulosti děly," popsala své další plány.

Markvart, který je také členem Výkonné rady ODS, byl obviněn společně s dalšími pěti osobami včetně někdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy na začátku září.

Pavel Kouda míří do vazby.
Pavel Kouda míří do vazby. | Foto: ČTK

Oba jsou nyní ve vazbě a čelí podezření, že měli tlačit na pracovníky dotačního úřadu kvůli tomu, aby změnili hodnocení projektu tak, aby dostal dostatečný počet bodů. 

Podle informací deníku Aktuálně.cz šlo například o projekt na propagaci rekultivovaných dolů, rekonstrukci nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani či modernizaci několika skiareálů v Krušných horách. 

Kouda označil prostřednictvím svého advokáta obvinění za nesmyslné.

Chtěl zbavit úřad korupce

Markvart byl v čele úřadu od 1. ledna 2012. Krátce poté, co byl jmenován, tak v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že chce vést úřad tak, aby na něj nepadal stín korupce.

Tehdy tak reagoval na to, že jeho předchůdce Petr Kušnierz byl kvůli úplatkům obviněn. Před několika týdny ho soud dokonce odsoudil k 7,5 rokům vězení.

Jenže Markvarta postihl podobný osud, stejně jako Kušnierz i on je nyní ve vazbě. Po odvolání dál zůstává zaměstnancem úřadu, i když na nižší pozici.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory na kauzy ROP Severozápad, pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy